Bu teröristler nasıl gözden kaçtı?

Amerika, önemli isimlere bombalar gönderen kişi ile sinagog baskınını düzenleyen teröristin FBI’ın nasıl gözünden kaçtığını tartışıyor. Bu tür konuları bilen ve takip...

Amerika, önemli isimlere bombalar gönderen kişi ile sinagog baskınını düzenleyen teröristin FBI’ın nasıl gözünden kaçtığını tartışıyor.

Bu tür konuları bilen ve takip eden tecrübeli istihbaratçı arkadaşıma bunu sordum.

Bunların eyleme girişmeden önce tespit edilememiş olmaları tuhaftı. Çünkü özellikle sinagog baskını düzenleyen kişi sosyal medyada çok aktifti.

Anti semitik bir sitede (GAB) sürekli yazıyor ve Yahudiler aleyhine şiddet içeren söylemler tutturuyordu.

ELDA İMKAN VAR AMA...

FBI’ın Quantico merkezinde bulunan Davranışsal Analiz Birimi (Behavioral Analysis Unit) DEAŞ terörü Amerika’yı da vurmaya başladığında bu tür eylemlere eğilimi olan kişilerin sosyal medyada önceden tespiti için algoritmalar geliştirmişti. FBI’ın bu birimi aşırı davranış eğilimi gösteren 8 davranış biçimini algoritmasına sokmuş ve sosyal medyada bunları ortaya koyan kişileri önceden takibe almaya başlamıştı. Bu yoldan birçok eylemin daha başlamadan durdurulduğu anlatılıyor.

İNTİHAR EĞİLİMLERİ TESPİT EDİLİYOR

FBI ayrıca kişilerde intihar eğilimini haber veren programlar da kullanıyor.

Semantic Text Analizi denilen sosyal medyada yazılanlardan potansiyel eylemcileri tespit eden programları da var.

Durum şu anda böyle olduğu halde FBI’ın özellikle sinagog eylemcisini tespit etmeyi nasıl atlamış olduğu anlaşılamıyor.

Anlaşılamıyor ancak aslında cevap da basit.

SUÇLU İSLAMOFOBİ

Amerika’nın tüm kaynakları cihatçı terörist olarak nitelendirilen kişileri tespit edip engellemek için mobilize edilmiş olduğundan, daha çok yabancı Müslümanlar takip edildiğinden, kendi içlerinden bir antisemitik’i tespit etmelerine imkan verecek kaynaklar kullanılmıyor.

İstihbaratçı kaynağıma göre bu korkunç bir önyargı ve büyük bir hata. Devletin bu durumu bir an önce düzene sokması gerekiyor.

TRUMP DURUMUN FARKINDA DEĞİL GİBİ

 Ancak Trump başkanken bunun nasıl yapılabileceği de net değil.

Örneğin GAB adlı bir site var. Buna hiç girip bakmayın bence çünkü faşist eğilimli anti-semitik iğrenç bir site bu.

İşte FBI bu siteyi elindeki algoritmalarıyla kontrol altına almış olsaydı, son sinagog baskını daha olmadan önce önlenmiş olacaktı.

Güney Amerika’dan ABD sınırına doğru yürümekte olan insanlar içinde bile cihatçı teröristlerin olabileceğini söylemekte olan Trump’ın FBI’a durumu düzeltmesi için bir talimat vermesi gerekiyor bir daha son olaylar gibilerinin olmaması için.

Ancak Trump sorunu kabul etmediği gibi ortada büyük bir mesele yokmuş gibi davranmayı sürdürüyor.

Amerikan yönetimi içindeki Müslüman karşıtı söylemler, Amerika içindeki antisemitik teröristlerin FBI’ın elinden kurtulmalarına yol açıyor.

Ara seçimlerde Kongre’de dengeler değiştiği için belki yönetimin durumu düzeltmek için harekete geçebileceği konuşuluyor Washington'da.

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 260 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 262 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 242 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 157 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar