Trump, 'Türkiye ile yol haritasına el attı mı' dedirten Beyaz Saray örüşmeleri

Başkan Trump, önceki gün (çarşamba) ilk önce Savunma Bakanı Mattis'i Oval Ofis'e başbaşa görüşmek için çağırdı. Bu görüşmeden sonra Dışişleri Bakanı Pompeo ile de bir...

Başkan Trump, önceki gün (çarşamba) ilk önce Savunma Bakanı Mattis'i Oval Ofis'e başbaşa görüşmek için çağırdı. Bu görüşmeden sonra Dışişleri Bakanı Pompeo ile de bir öğle yemeği yedi.

Münbiç yol haritasının uygulanması konusunda aralarında anlaşmazlık bulunan iki bakanın Beyaz Saray’da Başkan ile konuşmaları, Washington’da Türkiye'yi ve bölgeyi izlemekten sorumlu birimlerde, 'Acaba yol haritasının uygulanması konusu ele alındı mı?' sorusunun sorulmasına yol açtı.

Mike Pompeo, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile vardığı Münbiç ve Fırat’ın doğusunda yapılacakları içeren ortak yol haritasının uygulanmasını takip ediyor.

Ancak bu konuda Savunma Bakanı Mattis’in sorumlu olduğu Pentagon içinde bir anlaşmazlık, bir tartışma var.

Bölgede terörle savaşmak sorumluluğu verilen Central Command (CENTCOM) komutanları, YPG ile illşkinin koparılmasına ve bölgede Türkiye’nin etkinliğinin güçlenmesine karşılar.

Buna karşın, ordunun önemli gücü Avrupa Komutanlığı (EUCOM) ise Amerika’ın güçlü biçimde Türkiye'nin yanında durmasını savunuyor.

Hatta bu gücün komutanı general sadece Türkiye konusunu konuşmak üzere Mattis’ten özel randevu alıp, Washington’a sadece bu konu için gelmişti.

Mattis bu komutanına hak vermekle birlikte CENTCOM komutanlarını da karşısına alamıyor. Çünkü kendisi de CENTCOM kökenli ve onların YPG ile çalışmalarını stratejik bir zorunluluk olarak görüyor.

Yani Mattis, Türkiye ile araların düzelmesinden yana, ancak YPG ile kopmak konusunda acele edilmesine karşı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 260 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 262 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 242 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 157 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar