Kritik günün perde arkası

Her yıl 24 Nisan'da Washington'da bir Ermeni tiyatrosu sahneye konulur. Her defasında 1915 olaylarına Başkan'ın "büyük felaket" mi yoksa Ermeni lobilerinin istediği gibi "soykırım" mı diyeceği tartışılır. Bu...

Her yıl 24 Nisan'da Washington'da bir Ermeni tiyatrosu sahneye konulur. Her defasında 1915 olaylarına Başkan'ın "büyük felaket" mi yoksa Ermeni lobilerinin istediği gibi "soykırım" mı diyeceği tartışılır. Bu yılı diğerlerinden daha kritik kılan birkaç boyut vardı:

1- Amerikan Kongresi'nde genelde Türkiye'ye karşı bir hava var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarının burada göstericileri dövmesiyle birlikte bu hava iki partiden üyeleri de bir araya getirdi. İki ülkenin Suriye'de karşı karşıya gelmesi, Rahip Brunson'un tutuklanması gibi gelişmeler ve Türkiye'den sürekli Amerika aleyhine ağır lafların söylenmesi de Kongre'deki bu havayı ağırlaştırıyor.

2- Bölgelerinde Ermeni seçmen ağırlığı bulunan Kongre üyeleri, bir süredir bu yıl soykırım tasarısını getirmek için havanın uygun olduğunu söyleyip bunun üzerinde çalışıyordu.

3- Başkan Trump, Obama’nın yapamadıklarını yapmakla övünüyor, bu yüzden Obama soykırım diyemediğinden Trump bu yıl bunu söylemeyi planlıyordu.

4- Tam da 24 Nisan günü Ermenilere yakınlığıyla bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Trump’la baş başa görüştü, onun da bu konuyu gündeme getirmesi bekleniyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 260 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 262 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 242 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 157 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar