Global jeopolitik depremin merkez üssü Doğu Akdeniz

Başkanlık koltuğuna oturduktan hemen sonra Suudi Arabistan'a giden Trump'ın Riyad'da saray salonunda yaptığı savaş dansının sembolik önemi ve mesajı çok önemliydi. Trump, savaş dansıyla aslında tüm...

Başkanlık koltuğuna oturduktan hemen sonra Suudi Arabistan'a giden Trump'ın Riyad'da saray salonunda yaptığı savaş dansının sembolik önemi ve mesajı çok önemliydi. Trump, savaş dansıyla aslında tüm dünyaya Amerikan devletinin yeni kararlar aldığını ve bunun sonuçlarının yakında görüleceği mesajını veriyordu. Sadece Amerika'nın İkinci Dünya Savaşı'na girmesi veya daha sonra Sovyetler Birliği'nin çöküşü gibi büyük dönemeçlerde başvurulan bu devletin gizli kurallarının yeniden yazılması süreci, Trump başkan olmadan önce 2013 yılında sürdürülüyordu.

Global ulusal güvenlik mücadelesini ve diplomasisini enerji kaynaklarını düşünerek ayarlamak durumunda olan Amerika’nın artık enerjide kendisine yeter duruma geleceği netleşmişti.

Uzun vadeli stratejiler yeniden yazılıyordu Washington’da. Nitekim o çalışmalarda tahmin edilen her şey daha sonra tek tek olmaya başladı ama sadece zamanlamada bazı hatalar yapılmıştı. Enerji dalındaki teknik gelişmelerin hızını doğru tahmin edememekten kaynaklanan bu hata, konulan yeni stratejinin temelini değiştirmedi. Sadece ileriye yönelik bazı tahminlerin zamanlaması 10 yıl öne çekildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar