Referandum konusunda Washington ne yapıyor?

Bölgesel Kürt yönetiminin bağımsızlık ilanı hakkında Amerika’nın resmi tavrının “Bunu yapmayın” olduğu biliniyor. Ancak ABD’nin DEAŞ ile Mücadele Koalisyonu Özel...

Bölgesel Kürt yönetiminin bağımsızlık ilanı hakkında Amerika’nın resmi tavrının “Bunu yapmayın” olduğu biliniyor.

Ancak ABD’nin DEAŞ ile Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk’un, yanına Bağdat’taki ABD ve İngiliz elçilerini de alarak Barzani’yle yaptığı yüz yüze görüşmede nelerin konuşulduğu resmen açıklanmadı.

Barzani’nin, “Amerika’nın sunduğu alternatif teklifi kabul etmiyoruz” açıklamasıyla da ortada gerçekten somut bir tavır varmış sanılmaya başlandı.

Eğer varsa bir teklif, bunun sadece bölgede var olan “de facto” durumu “de jure” hale getirmek, yani bir konfederatif yapı önerisi olabileceği de söylendi.

Amerika’da bunun gerçekçi bir alternatif olacağını düşünenler de var

Ancak Washington’da yapmış olduğum görüşmeler durumun böyle olmadığını gösteriyor.

Bana burada söylenenlere göre:

- O toplantıda Amerika, Barzani’ye, “Bizim şu andaki en büyük ve tek hedefimiz DEAŞ’ın ortadan kaldırılmasıdır. Bu amacımızı gerçekleştirmemize zorluk çıkaracak, engel yaratacak her kim olursa olsun onunla mücadele etmeye hazırız” mesajını iletmiş.

- Şu anda bir bağımsızlık ilanının özellikle Irak merkezi hükümetiyle yaratacağı sorunlar nedeniyle DEAŞ’la mücadeleye bir darbe vuracağı söylenmiş ve Barzani’in bu yüzden referandumu koşullar izin verinceye kadar ertelemesi istenmiş.

Buradaki kaynaklara, “Bu aktarılanlar doğruysa bunda Barzani’ye yapılmış bir tehdidin de bulunduğu anlaşılıyor, bu yorum doğru mu?” diye sordum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar