Gizlenen bu belgeyi YPG ve Barzani okumalı

SURİYE’nin ve Irak’ın kuzeyinde Kürtler, temelde Amerika’ya güvenerek birtakım işlere girişiyorlar. Her ülkenin kendi ulusal güvenliği için hareket ettiği bu gibi durumlarda bir süper güce güvenerek yola...

SURİYE’nin ve Irak’ın kuzeyinde Kürtler, temelde Amerika’ya güvenerek birtakım işlere girişiyorlar. Her ülkenin kendi ulusal güvenliği için hareket ettiği bu gibi durumlarda bir süper güce güvenerek yola çıkmanın ne kadar büyük bir hata olduğunu gösteren, gizlenmek istenen bir belge var. Belge 1975 yılında Kuzey Irak’ta neler yaşandığını gösteriyor. Amerikan devleti bunun ortaya çıkmaması için elinden geleni yaptı. Çünkü ABD’nin Kürtlere yönelik tavrı hakkında devleti oldukça zor duruma sokacak bilgiler içeriyor.

Belgeyi gizli tutma yolundaki tüm devlet çabasına rağmen o yıllarda Daniel Schorr adlı usta gazeteci, bu belgeyi yazmıştı. Yazdıktan sonra devlet onu hapse atmak bile istemişti.

Neyse ki aynı Daniel Schorr, bu belgede neler içerdiğini ve ardından neler yaşadığını 7 Nisan 1991 tarihinde Washington Post Gazetesi’nde “Background to Betrayal” (İhanetin Perde Arkası) başlığıyla yazmıştı.

Washington’da ulusal güvenlik birimlerinden birinde çalışan arkadaşım, bana bunu hatırlattı ve yazıyı da kendi arşivinden çıkarıp verdi.

ABD’NİN KÜRTLERE İHANETİ

O tarihte Başkan Nixon ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger, iyi ilişkiler içinde oldukları İran Şahı’na yardımcı olmak için Irak’ta rejim aleyhine bir Kürt ayaklanması başlattılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 260 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 262 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 242 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 157 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar