2016’ya damga vuracak 12 süreç

Global düzenin nasıl evrileceği, sistemlerin nasıl gelişeceği, 2015 yılından devraldığımız bazı trendlerin iyi incelenmesiyle anlaşılabilir. Yeni yılımız için benim öngördüğüm...

Global düzenin nasıl evrileceği, sistemlerin nasıl gelişeceği, 2015 yılından devraldığımız bazı trendlerin iyi incelenmesiyle anlaşılabilir. Yeni yılımız için benim öngördüğüm ve izlenmesi gereken bazı süreçler şöyledir:

1- Kapitalizm sistem olarak bir varoluşsal kriz yaşayacak. Gelir dağılımları daha da bozulacak ve servetin az sayıda insanın elinde toplanması süreçleri hızlanacak.

2- 2016 yılı Oscar töreninde, kapitalizmin varoluşsal krizine göz kırparcasına bu krize son derece orijinal bir bakış getiren “Big Short” filmi birçok dalda ödülleri toplayacak.

3- Steven Spielberg’in “Casuslar Köprüsü” filminin ne kadar derin bir tarih ve soğuk savaş psikolojisi bilgisi içerdiği bu yıl çok daha iyi anlaşılacak. Ben yıl içinde son biyografisi beklenen ilgiyi görmeyen John le Carre’nin bu film hakkında çok uzun bir mülakat da vermesini bekliyorum.

4- Türkiye yıl içinde mutlaka kendisine özgü ve dünyada da ilk olacak bir başkanlık modelini oluşturmayı başaracak ve Anayasa da buna uygun değişecek.

5- Başkanlık sisteminin aslında toplumda çeşitli katmanları ikna sistemi de olduğunu anlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetim üslubunda yıl içinde toplumu çok şaşırtacak bir değişme, bir yumuşama yaşanacak.

6- Akıllı gözlükler, akıllı arabalar ve sanal gerçeklik 2016 yılına damga vuracak.

7- Yazılı medyada sadece video, müzik dünyası ve dijital konularda yapılan yayınlar büyüyebilecek.

8- Reklam dünyası, 2015 yılı içinde özellikle tek büyük gelir kaynağı olarak görülen dijital reklamlara, reklam önleyici programların müdahalesiyle bir varoluşsal kriz yaşamaya başlamıştı. 2016 yılı içinde bu kriz kendiliğinden çözülecek ve reklam dünyasında “native”, yani içerik gibi olan reklamlar, kral olacak.

9- Türkiye ile İsrail çok yakında büyükelçiliklerini karşılıklı olarak çalıştıracaklar. Türkiye, Ortadoğu politikasında önemli değişiklikler yapacak ve bu durum yeni başkanlık sisteminin de elini güçlendirecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar