Zırvanın bini bir para

Diyanet İşleri Başkanlığına bir vatandaş soru soruyor: Sol elle yemek yemekte bir sakınca var mıdır?Din İşleri Yüksek Kurulu cevap veriyor: “Yeme içmeyle ilgili genel ilkeleri belirleyen Hz. Peygamber (s.a.s), sol el ile...

Diyanet İşleri Başkanlığına bir vatandaş soru soruyor: Sol elle yemek yemekte bir sakınca var mıdır?

Din İşleri Yüksek Kurulu cevap veriyor: “Yeme içmeyle ilgili genel ilkeleri belirleyen Hz. Peygamber (s.a.s), sol el ile yeme içmeyi hoş karşılamamıştır. Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol el ile yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklarına sağ el ile yemek yemeyi öğretmiştir (Buhari, Et’ime, 2; Müslim, Eşribe, 13).

Hz. Peygamber’in sağ elle yeme ve içme konusundaki tavsiye ve irşadlarına uymak her Müslümanın vazifesidir. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarına diğer yemek adabıyla birlikte sağ elle yeme ve içmeyi de öğretmeleri gerekir. Fizikî bir engel sebebiyle sağ eliyle yiyemeyen kimselerin sol elle yeme içmesinde ise bir sakınca yoktur (Şevkânî, Neyl’ül-evtâr, III, 329,330)”.

Vatandaş merak edip bir soru sormuş, yetkili kurul vazifesini yapıp doğru ve zarifâne bir cevap vermiş, buraya kadar bir sıkıntı yok. Bir gazete, belki ortalığı karıştırabilirim diye bu fetvayı meşhur solaklar listesini de ilave ederek haber yapmış, normaldir; cibilliyetleri belli. Bir başka gazete muhtemelen sadece haber başlığını okuyarak “Benim sadece sol elim var” diyen bir kişinin sosyal medya yorumunu da katmış haberine. Komik, güler geçeriz ama buradan sonra yaşananlar yok mu; acı, hem de çok acı!

Bazı Müslümanları aldı bir telâş. Hemen kör olası aşağılık kompleksleriyle durumdan vazife çıkartarak, şirin gözükme derdine düştüler. Zırvanın bini bir para! Yok efendim sağ elle yemeye gösterdiğimiz hassasiyeti bilime, teknolojiye gösterseymişiz, uçarmışız şimdiye kadar. Yok çocuklarımıza sağ elle yemeyi öğreteceğimize kul hakkı yememeyi öğretseymişiz. Yok bizim dinimiz aslında çok güzelmiş de böyle saçmalıkları (!) din diye bize anlatanlar yüzünden hep böyle oluyormuş. Diyanetin başka işi yok muymuş, bu çağda böyle şeyler olur muymuş, sağ el ve sol eli de yaratan Allah değil miymiş, Kur’ân’da böyle bir şey geçiyor muymuş, muş muş da muş muş. Ne ararsan var, hakikatten gayrı!

Sanırsın ki Diyanet İşleri Başkanlığı, ülkenin içinden geçtiği hengâmede işi gücü bırakıp çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretme seferberliği başlatmış. Yok böyle bir şey! Elin oğlu binlerce sorunun cevaplandığı web sayfasından cımbızla bir fetva bulup “ya tutarsa” diye algı çalışması yapıyor, bizim saf sazanlar da hemen atlıyor. Başkalarının algı çalışmasının malzemesi olmaya ne kadar meraklıymışsınız!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merhabaya muhtacız 04 Aralık 2021 | 193 Okunma Aman ha! 12 Eylül 2019 | 784 Okunma Hangi mahkeme? 05 Eylül 2019 | 491 Okunma La bu din n’etti size? 29 Ağustos 2019 | 1.262 Okunma Kebapçı tayfa 22 Ağustos 2019 | 854 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar