Liderin bir bildiği var

Yeni sistem ve kabinenin başta millet ve devletimiz olmak üzere, gözünü son bir umutla bu topraklara dikmiş bütün mazlumlar için hayırlı olmasını dilerim. Kabineye dair söylenebilecek sözler elbette var. Özellikle 16...

Yeni sistem ve kabinenin başta millet ve devletimiz olmak üzere, gözünü son bir umutla bu topraklara dikmiş bütün mazlumlar için hayırlı olmasını dilerim. Kabineye dair söylenebilecek sözler elbette var. Özellikle 16 yıllık iktidarı sürecinde AK Parti’nin de; “Maalesef başarılı olamadık” dediği Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı için tercih edilen isimler epeyce konuşulacak gibi fakat bendeniz yeni sisteme ve isimlere biraz zaman tanınması gerektiğini düşünüyor çünkü bakanlıkların ne şekilde işleyeceğine dair net bir bilgimiz henüz yok. Sahadan gelen, operasyon kabiliyeti yüksek isimlerle bu bakanlıklarda netice odaklı çözüme hızla yürünürken, ilgili bakanlıkların yapacağı işlerin muhtevası eğer ehil kadrolara bırakılabilirse sandığımızdan daha güzel bir netice çıkabilir ortaya. Temenni ve duamız yeni sistemin, hayalini kurup umudunu büyüttüğümüz büyük Türkiye için kalıcı ve sahici bir sıçrama tahtasına dönüşmesi.

Gündemi bu kadar hızlı değişen bir ülkede haftada bir yazı yazmak zor sanat. Gelelim seçimden hemen sonra yazmayı düşündüğüm fakat anca sıra gelen MHP ve Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile alakalı yazımıza.

MHP’liler Sayın Bahçeli’ye lider diyorlar. Yenikapı ruhunun telaffuz edilmeye başlandığı günden bu yana lider, başta AK Parti seçmeni olmak üzere devlet ve milletini seven herkes tarafından büyük bir takdir ve hayranlıkla izlenmeye devam ediyor. Bu köşeyi sürekli takip edenler hatırlayacaklardır; ısrarla “AK Parti ve MHP seçmeni yüz meseleyi aralarında konuşsalar doksanında mutabık kalacaklardır, geri kalan onu ise aralarında konuşarak çözemeyecekleri meseleler değil” diye yazdım buradan. Nitekim 24 Haziran seçimleri bir yerden baktığınız vakit bu tezi doğrular mahiyette. Hangi partiden hangi partiye ne kadar oy gitti sorusuna net bir cevap verebilmek mümkün değil. Seçim akşamı MHP’nin aldığı -kendilerince sürpriz fakat benim tahminimin altında kalan- oy oranını tahlil eden yorumcuları tebessümle izledim çünkü şaşkınlıkları ve bu konuya dair yorumları sahadan ne kadar habersiz olduklarına ayna tutar gibiydi.

Seçimden önceki günlerde hangi dost sohbetinde “kime oy vereceğiz” meselesi açılsa istisnasız dinlediğim her beş kişiden üçü Cumhurbaşkanlığı için Sayın Erdoğan’a oy vereceklerini fakat Meclis’te MHP’nin güçlü temsilini istedikleri için milletvekilliğinde MHP’yi tercih edeceklerini söylüyorlardı. Neden diye sorduğumda aldığım cevapları sanırım iki başlık altında toplayabilirim: Birincisi; 15 Temmuz’dan bu yana Türkiye’nin içinden geçtiği her zorlukta yaptığı kritik teklif ve hamlelerle “lider” ifadesinin boş yere kullanılmadığını net, kararlı ve şahsiyetli duruşuyla ortaya koyan Sayın Bahçeli’ye minnet ve şükranın bir ifadesi olması itibariyle.

Milletimiz bu muhalefet anlayışını sevdi. İktidarın doğrusuna da kendi varlığının devamı için eğri diyen muhalefet anlayışından o kadar bezmişiz ki, iktidarın doğrusuna kapı aralayıp yol olacak hamlelerin bir muhalefet partisi genel başkanından gelmesini insanımızın pek çoğu -tam manasıyla izah edemese de- benimsedi ve hayranlıkla karşıladı ve bu yeni duruşa bir hüsnü mukabele kastiyle oyunu MHP’ye verdi.

İkincisi; AK Parti’nin bazı yanlışlarına rağmen istikrar arzusu ve ülkenin içinden geçtiği zor durumları göz önünde bulundurarak AK Parti’ye oy vermeye devam eden ciddi bir kitle bu seçimde tercihini MHP’den yana kullandı. Buradaki kritik fark şu: Cumhur İttifakı’na oy vermek hem AK Parti’ye bir ikaz hem de AK Parti iktidarının devamı demek olacaktı, nitekim öyle de oldu. Şayet Cumhur İttifakı olmasa, öyle zannediyorum ki AK Parti’ye içi sızlayarak yine oy verecek pek çok insan, bu ittifak sebebiyle oyunu MHP’ye vermek suretiyle hem istikrara devam demiş oldu hem de ikazını ortaya koyma fırsatı yakaladı. MHP oylarının bir kısmı küskünlük ve iktidara yakın duruşu anlamlandıramayış sebebiyle İyi Parti’ye gitti. Bu, İYİ Parti sadece MHP tabanından oy aldı demek değildir; merkez sağa yakın duran muhalif ve alternatif arayışındaki bir seçmen kitlesi ve FETÖ oylarının hayli yüksek bir kısmı da İYİ Parti’ye gitti ancak seçim akşamı TV’de yorum yapanların aksine AK Parti’den eksilen oyların büyük bir kısmının MHP’ye verildiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merhabaya muhtacız 04 Aralık 2021 | 193 Okunma Aman ha! 12 Eylül 2019 | 790 Okunma Hangi mahkeme? 05 Eylül 2019 | 492 Okunma La bu din n’etti size? 29 Ağustos 2019 | 1.262 Okunma Kebapçı tayfa 22 Ağustos 2019 | 856 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar