Bir dostun olacak

Bir dostun olacak, senden daha güzel.Kendini güzel hissettiğin zamanlarda kalkıp yanına gideceksin, onun güzelliğini görüp kendi çirkinliğini fark edeceksin. Kendini çirkin hissettiğin zamanlarda kalkıp yanına...

Bir dostun olacak, senden daha güzel.

Kendini güzel hissettiğin zamanlarda kalkıp yanına gideceksin, onun güzelliğini görüp kendi çirkinliğini fark edeceksin. Kendini çirkin hissettiğin zamanlarda kalkıp yanına gideceksin güzel dostunun, güzelleşeceksin. Senin çirkinliğini fark ettirecek kadar güzel bir dostun olacak ki elindeki güzellikle yetinmeyesin, daha ötesinin derdine düşesin. Yeri geldiğinde senin güzelliğini sana seyrettiren bir ayna olacak ki dostun, çirkinim diye diye hepten çirkin kalmayasın. Çirkinlerin arasında herkes çok güzeldir; güzelin yanında herkes biraz çirkin. Güzel bir dostun olacak güzelden haberdar; mahzunsan yanağına zarif bûse olacak güzelliği, neşeliysen nazenin bir tokat.

Bir dostun olacak, senden daha doğru.

Önümüz, ardımız, sağımız, solumuz eğri olmuş; doğru olmak zor iş, doğru kalmak ondan zor. Elif olmaksa niyetin, mertekler arasında tüketmeyeceksin ömrünü, doğruluk yolunda kaddini dâl eylemiş bir dost bulacaksın kendine. Varacaksın dizlerinin dibine, saatlerce konuşacaksın yahut susacaksın saatlerce, ne söz içinde doğruluktan bir kelam olacak ne sükût içre dile gelecek doğruluk ama kalkıp giderken eğri yanlarının biraz doğrulduğunu fark edeceksin kalbindeki ince ağrıdan. Onsuz geçen zamanlarda eğri bir iş yapacak olsan kalbin ona doğru sızlayacak; bütün kapıları kapatacak mesela bir Züleyha yüzlü, dostun cemali süzülecek kapı aralığından sen utanacaksın ve önden yırttırmayacaksın gömleği. Doğru bir dostun olacak; varlığı doğrulmana sebep, yokluğu eğrilerine mani.

Bir dostun olacak, senden daha akıllı.

İnsansın, aklın bazen dünyaya çalışır bazen ahirete ve insansın bazen ne dünyaya çalışır aklın ne ahirete. Dünya için ahireti yakan en akıllısı olsa da dünyanın hakikatte ahmaktır; ahiret için dünyayı yıkan ahmak değilse de aklı yarımdır, ikisinden de haberi olmayana zaten deli diyorlar. Akıllı o ki dünyasını ukbasına sermaye, ahireti dünyasına terazi, her ikisini birbirine denk ve ikiyi hakikatte bir bile. Kendini bilmeyenler bunu nereden bilesi? Kendini bilen bir dostun olacak, yüzünü görünce kendini bilemediğini bileceksin ve kendini bilemeyenin O’nu bilemeyeceğini ve O’nu bilemeyenin dünya vü ukbayı bir eylemeyeceğini... Aklın ne olduğunu bileceksin ki akılsız olduğunu bilesin, akıllı bir dostun olacak ki aklın ne olmadığını göresin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merhabaya muhtacız 04 Aralık 2021 | 193 Okunma Aman ha! 12 Eylül 2019 | 788 Okunma Hangi mahkeme? 05 Eylül 2019 | 491 Okunma La bu din n’etti size? 29 Ağustos 2019 | 1.262 Okunma Kebapçı tayfa 22 Ağustos 2019 | 856 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar