Gümrük kolaylıklarında yeni dönem başlıyor

Gümrük işlemlerinde 2013 yılından beri kolaylık sağlayan yeni bir uygulama olan Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) konusu bugünlerde gündemde. Bu zamana kadar ithalat işlemlerinde kolaylık sağlayan...

Gümrük işlemlerinde 2013 yılından beri kolaylık sağlayan yeni bir uygulama olan Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) konusu bugünlerde gündemde. Bu zamana kadar ithalat işlemlerinde kolaylık sağlayan Onaylanmış Kişi Statü Belgesi (OKSB) yani “mavi hat” uygulanıyordu. 15 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla ithalatta OKSB uygulamasına son verilerek sadece YYS uygulamasına geçilecek ve bu statüye sahip şirketler ithalat işlemlerinde aynı mavi hat gibi yeşil hattan yararlanacak. Üretimin, istihdamın ve ihracatın ithalata bağlı olması nedeni ile ithalat maliyetleri hem rekabet avantajı hem kârlılık açısından çok önemli oluyor. Bu nedenle de OKSB’den gelen ithalat maliyet avantajını devam ettirebilmek için YYS sahibi olmak gerekecek.

Her ne kadar bu süreç ithalatçılar açısından çok önemli olsa da şu ana kadar OKSB sahibi olan 922 şirketten yalnızca 91 adedinin YYS sahibi. Nakliye ve lojistik şirketlerini de dikkate alırsak 11 Ağustos tarihi itibarıyla 100 şirketin YYS sahibi olduğu görünüyor (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı başvurular ile bu sayının 112 olduğunu açıkladı). Bu sayı beklentinin altında olsa da ithalatta mavi hat avantajından yararlanan şirketlerin yakın zamanda YYS alım süreçlerine başlayacağı ve tamamlayacağı tahmin ediliyor.

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü ne gibi avantajlar sağlıyor?

Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS), uluslararası adı ile "Authorized Economic Operator (AEO)” güvenilir ve mevzuat uyarınca belirtilen koşulları yerine getiren şirketler için ithalat ve ihracat süreçlerinde gümrükleme işlemlerindeki süreyi en aza indiren ve bu şirketlerin ithal eşyasını doğrudan fabrikaya getirilebildiği veya ihraç eşyasını fabrikadan gümrük sınırına gönderebildiği bir uygulama.

YYS sadece bir yeşil hat avantajı sağlamıyor

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ticaret savaşları bir fırsat olabilir 27 Eylül 2018 | 266 Okunma İhracat bedellerinin yurda getirilme zorunluluğu geçici olarak yeniden başlıyor 05 Eylül 2018 | 188 Okunma Yapılandırmada sona gelirken bazı uyarılar 07 Ağustos 2018 | 125 Okunma Ticaret Bakanlığı 19 Temmuz 2018 | 99 Okunma Ticaret savaşına hazırlanıyoruz 12 Haziran 2018 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar