Küçük Amerika isek doğrusunu yapalım!..

Geleneksel dünyada sıradan insanların okuma-yazmaya ihtiyacı çok kısıtlı iken sanayi inkılabı ile birlikte en azından komutları takip edebilecek kadar bir okuma-yazmaya ihtiyacı ortaya çıktı. Bir taraftan makbul...

Geleneksel dünyada sıradan insanların okuma-yazmaya ihtiyacı çok kısıtlı iken sanayi inkılabı ile birlikte en azından komutları takip edebilecek kadar bir okuma-yazmaya ihtiyacı ortaya çıktı. Bir taraftan makbul vatandaş yetiştirme projesinin bir parçası olan okullar diğer yandan sanayinin ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman ihtiyacını da karşılıyordu.

Batı sanayi inkılabını erken gerçekleştirdiği için orada eğitim bize göre daha farklı bir güzergahta ilerledi. Öğrenciye verilmek istenenler çok erken dönemden itibaren sistemleştirildi. Pek çok batı ülkesinde öğrencilerin mesleki yönlendirmesi lisede halledildiği için üniversiteler gerçek manada birer üniversiteye dönüşürken bizde ise işler biraz farklı gitti.

Osmanlıda modern okulların ortaya çıkışı 18. Yy.la kadar gidiyor. Önce askeri amaçlı başlayan süreç zamanla diğer alanlara da genişledi. Osmanlıdan Cumhuriyete öğrenciler toplumun çok ama çok ilerisinde bir eğitim sürecine tabi tutuluyorlardı.

Burada aslında anahtar kavram öğrenci-talebe kelimelerinde...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Devleti ele geçirmek lazım!.. 01 Mayıs 2024 | 205 Okunma Üç çocuktan aşağısı kurtarmaz!.. 24 Nisan 2024 | 408 Okunma Belediyecilik mi hayır işletmeciliği mi? 17 Nisan 2024 | 364 Okunma Bugün bayram günü derler 10 Nisan 2024 | 44 Okunma Siyasetçinin işini halk yaparsa!.. 03 Nisan 2024 | 104 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar