Harf İnkılabı mı Dil İnkılabı mı?

Türkiye’deki ideolojik tartışmalarda zaman zaman öne çıkan konulardan birisi de harf inkılabıdır ama bu tartışmalarda ortaya atılan tezler çoğu kez inkılabın sebep-sonuçlarını tespitten...

Türkiye’deki ideolojik tartışmalarda zaman zaman öne çıkan konulardan birisi de harf inkılabıdır ama bu tartışmalarda ortaya atılan tezler çoğu kez inkılabın sebep-sonuçlarını tespitten çok kendi tribünlerinden tezahürat alma maksadından öteye geçmez.

Dil, az çok ilgilenenlerin bildiği üzere yaşayan bir organizmaya benzer. Onu işleyen ve geliştiren kanalların aktif olması gerekir. Ozanlar, şairler, yazarlar, düşünürler dili geliştirirken halk da onları izler. Zamanımızda sinema -görsel basın, internet vb. ortamlar hatta Whatsapp, Twitter, Facebook dahi dilin tekrar tekrar işlendiği ve şekillendiği yerlerdir.

Harf inkılabı ya da harflerin ıslahı tartışmalarının Osmanlıda 19. Yy. ortalarına kadar gittiği biliniyor(!) olmalı ama nedense tartışmalarda sanki böyle bir gerçek yokmuş gibi davranılıyor. Ahmet Cevdet Paşa, Münif Paşa, Namık Kemal, Ali Suavi gibi isimler ilk akla gelenlerden, Enver Paşa’nın savaş yıllarına denk gelen ama savaş sebebiyle ertelemek zorunda kalınan bir teşebbüsü bile var.

Tartışmanın 1850 sonrasına denk gelmesi de aslında dikkate değer bir...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç çocuktan aşağısı kurtarmaz!.. 24 Nisan 2024 | 403 Okunma Belediyecilik mi hayır işletmeciliği mi? 17 Nisan 2024 | 364 Okunma Bugün bayram günü derler 10 Nisan 2024 | 41 Okunma Siyasetçinin işini halk yaparsa!.. 03 Nisan 2024 | 103 Okunma Kim daha çok verecek!.. 27 Mart 2024 | 148 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar