Bölünme korkusu, zorunlu din dersleri ve Aleviler

Karar Gazetesi Yazarı Şenol Kaluç’un bugünkü (13.04.2022)''Bölünme korkusu, zorunlu din dersleri ve Aleviler’’ başlıklı yazısı.

Cumhuriyetin kurucu Kemalist-İttihatçı kadroları çöken imparatorluğun küllerinden yeni bir devlet inşa ederken kendilerince Osmanlının çöküşüne sebep olduğunu düşündükleri bazı sorunları mümkün mertebe Cumhuriyete taşımamaya çalıştılar. Bu çerçevede de ana sebep olarak gördükleri dini ve etnik çeşitliliği mümkün mertebe en aza indirebilmenin yolunu Batıdan ithal “Üniter Devlet” anlayışında buldular.

24 Anayasasının 88. Maddesi “Türkiye ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın vatandaşlık itibariyle (Türk) ıtlak olunur.” demektedir. Bu hükmü düz olarak okuduğumuzda çok da büyük bir problem yok, ancak uygulamada yapılanların metin manasının çok ötesinde olduğunu az çok okuyan ve tarihe meraklı herkes bilir ama pek fazla dillendirmez.

Bölünme ve parçalanma tehdidi son iki asrımızın en büyük sorunudur ve maalesef bu endişe ülkemizdeki pek çok sorununda çözülmemesinin de önündeki en büyük engeldir.

İşi tarih dersine döndürmeden devam edersek, Cumhuriyet birtakım öncüller belirlemiş ve toplumu da buna göre dizayn etmeye çalışmıştır. Bu yeni dizaynda aslında Türklük pek çoklarının bahsettiği manada etnik bir aidiyet olmaktan çok bir kabul...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Belediyecilik mi hayır işletmeciliği mi? 17 Nisan 2024 | 363 Okunma Bugün bayram günü derler 10 Nisan 2024 | 37 Okunma Siyasetçinin işini halk yaparsa!.. 03 Nisan 2024 | 98 Okunma Kim daha çok verecek!.. 27 Mart 2024 | 147 Okunma Siyaset üretemeyen Türkiye!.. 20 Mart 2024 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar