Doğru reyting okuması

Yaz dizileriyle sonbahar ekranına hazırlık yapılırken; dizimiz gün birincisi haberlerinin ne kadar yanıltıcı olduğu, ekranın boş olduğu yaz aylarında sıralamadan ziyade oranların belirleyici olduğu daha önce...

Yaz dizileriyle sonbahar ekranına hazırlık yapılırken; dizimiz gün birincisi haberlerinin ne kadar yanıltıcı olduğu, ekranın boş olduğu yaz aylarında sıralamadan ziyade oranların belirleyici olduğu daha önce tecrübe edilmişti. Dizi ismi ve kanalı önemli olmaksızın, dizi reyting listesinin zirvesinde ama izlenme oranı maliyetini karşılamayacak kadar düşük olduğu gibi, rakipleri yayına girdiğinde aynı oranla onucu sıraya kadar gerileyeceği aşikar. Yaz ayları boyunca 2,5-3,5 bandında izlenme oranına sahip bir dizi hakkında, gün birincisi, reyting listesinin zirvesinde haberleri yapıldıktan sonra sonbaharda final kararı verildiğinde, seyircinin tepkisi kanala yöneliyor, dizi birinci idi neden yayından kaldırıldı şeklinde. Seyircilerin bir kısmı ne anlattığı nasıl anlattığı önemli olmaksızın, hikayenin bütününü önemsemeksizin, sevdiği oyuncu ya da karakterin bir ömür ekranda kalmasını arzu ediyor.

Reyting listesini doğru okumak ve yorumlamak her açıdan önemli. Doğru okunup yorumlanmadığında gün birincisi olan dizi neden final kararı aldı haberi yapılarak gülünç duruma düşülebiliyor. Ki bahsi geçen dizi kış ekranında daha yüksek izlenme oranı yakalamasına rağmen reyting listesinde dördüncü sırada yer alıyordu. Hikayenin ve karakterlerin yorulduğu, tekrara düştüğü dikkate alındığında, deneme süresi olarak kullanılan boş yaz ekranı final zamanının geldiğini söylerken, dizisini ekranda tutmak isteyen yapımcı kaynaklı haberlerle sonbahar uzatması yapılmaya çalışılıyor. İnternet medyası, TV kanalı kaynaklı final yapacak haberleri ile yapımcı kaynaklı sonbaharda devam edecek haberlerinin düellosuna sahne oluyor. Aynı temalar etrafında ayrılık barışma konseptli büyük aşk hikayesinin yanında, komedi damarından beslenen yan hikayelerin de tekrara düştüğü ve tükendiği kabul edilse, reyting listesi manipülasyonuna ihtiyaç kalmayacak.

Aşk-ı Roman

Seyirciyle alay edercesine TV8’de Aşk-ı Roman’ın fragmanları dönmeye başladı. Songül ve Kaan bu sefer kavuşabilecek mi anonsu eşliğinde. Songül ve Kaan, Seda Sayan’ın izdivaç formatından iki “karakter”. Songül uzunca bir süre Nurullah ile ayrılmalı barışmalı bir aşk hikayesine imza atmıştı. İkili programın göz bebeği, vazgeçilmezi idi. Hikayeleri tükendiğinde, ilişki adına her türlü tema kurgulanıp tüketildiğinde yeni görüşmelere yelken açtılar. Uzunca bir süre ikisine de  yeni talipler geldi,  birbirlerine attıkları laf ve göndermeler ile gündemde kaldıktan sonra  yeni ilişkilere yelken açtılar. Her bulduğu  boşlukta dans eden roman kızı Songül, Kaan ile ikili olduktan sonra TV8’e transfer olmayı başardı ama Nurullah’la birlikte!

İzdivaç formatı içinde editörler, çiftlerin ilişkilerine gizli kurgu ile müdahale yokmuş gibi müdahale ediyorlardı. Verilen görev, yaşanan gelişme eşliğinde doğaçlama yapılıyordu. Şimdi alenen bir senaryoya bağlı olarak kavuşma kavuşamama oyununu oynayacaklar.

Rol yapmıyormuş gibi kesilen roller, kamera yokmuş gibi kendini oynayan karakterler, bu sefer kesilen  rollerin herkes tarafından bilindiğinin bilincinde ve farkında olarak geçecekler kameranın karşısına.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkasının ölümü 11 Ocak 2018 | 270 Okunma Geleceğe ne kadar hazırız? 07 Ocak 2018 | 104 Okunma Zihin körleşmesi 21 Aralık 2017 | 190 Okunma Diziler yerli mi? Tartışılır ama yersiz uzun! 17 Aralık 2017 | 177 Okunma Hikâye açığı 14 Aralık 2017 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar