Tutanağın böylesi

Bu haftaki toplantı-sında beklentiler dahilinde politika faizini 25 baz puan daha yükselten Fed bizleri yine şaşırtmadı. İlave olarak, bilanço küçültmesine yakın zamanda başlanacağı bilgisi de politika metnine...

Bu haftaki toplantı-sında beklentiler dahilinde politika faizini 25 baz puan daha yükselten Fed bizleri yine şaşırtmadı. İlave olarak, bilanço küçültmesine yakın zamanda başlanacağı bilgisi de politika metnine eklendi.  Fed üyelerinin ileriye dönük tahminleriyle ilgili bir değerlendirme yapmadan önce bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Fed bir süredir etkin iletişim yapmak ve attığı adımlarda herhangi bir sürpriz yaratmamak için son derece titiz ve etkili bir politika izliyor.

Üyelerin konuşmaları, bu konuşmaların zamanlaması ve söylenecek sözler dikkatle seçiliyor. Buna ilave olarak, son dönemde dikkatimi çeken husus, Fed’in toplantı tutanaklarını da etkili bir politika aracı olarak kullanmaya başlamış olması. Toplantı tutanakları her toplantıdan iki hafta sonra yayımlanıp o toplantıda tartışılan konuların üzerinden geçiyor. Tutanaklara yansıtılacak bilgiler Fed süzgecinden geçip ondan sonra kamuya açıklanıyor. Normalde eski toplantının tutanaklarının haber değeri düşük olsa da Fed son zamanlarda bu aracı son derece usta bir şekilde ileriye dönük sinyal vermek için kullanmaya başladı.

26 Mayıs tarihli yazımda mayıs toplantı tutanaklarını değerlendirmiştim. Orada tutanaklarda yer bulan üç noktaya değinmiştim:

1) Fed’in bilanço küçültme planı belli oldu

2) Fed çalışanları 2017 enflasyon tahminini aşağı yönlü revize ettiler

3) Fed çalışanları büyüme tahminlerini hafif yukarı revize ettiler

Şimdi dönüp çarşamba aksamı açıklanan kararı inceleyelim. Neler oldu? Öncelikle bilanço küçültme planının detayları açıklandı. Ama tarih verilmedi. Burada amaç, önden bilgilendirme yapıp piyasaların bu bilgiyi iyice özümsemesini sağlamak. Çünkü böyle olduğunda plan yürürlüğe girdiğinde kimse dönüp bakmadan yoluna devam edecek. Enflasyon tahmini hatırı sayılır bir şekilde 1.9’dan 1.6’ya revize edildi. Büyüme tahmini hafif yukarı revize edilirken işsizlik mevcut veriyle tutarlı olarak aşağı revize edildi. Yani her şey tutanaklarda çizilen plan dâhilinde ilerledi. Bu gerçekten dikkate değer bir iletişim şekli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İki saat fazla çalış üstün yetenekliyle yarış 19 Nisan 2019 | 404 Okunma Tarp tecrübesi ne gösteriyor? 11 Nisan 2019 | 191 Okunma Enflasyonda yön ne tarafa? 05 Nisan 2019 | 205 Okunma Bildik yoldan şaşmamak gerek 29 Mart 2019 | 157 Okunma Fed güvercin duruşunu teyit etti 22 Mart 2019 | 223 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar