Kredi büyümesi ne anlama geliyor?

İki hafta önce, Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Küresel Ekonomik Beklentiler” raporu TÜSİAD ile ortaklaşa düzenlenen bir konferansta tanıtıldı. Benim de panelist olarak katıldığım etkinlikte...

İki hafta önce, Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Küresel Ekonomik Beklentiler” raporu TÜSİAD ile ortaklaşa düzenlenen bir konferansta tanıtıldı. Benim de panelist olarak katıldığım etkinlikte bir konuşma yapan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, büyüme rakamlarında kredi genişlemesinin payının büyük olduğuna dikkat çekti.
Kredi büyümesinin son dönemde hız kazandığını, bunda da Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Peki, bu iyi mi kötü mü?

BIS bulguları

Krediler ekonomideki tasarrufları harcamaya ve yatırıma dönüştürdükleri için ekonomik büyümeye destek veriyorlar. Bu iyi tarafı. Her ne kadar KGF risk iştahını artırması nedeniyle kredilerden ekonomik büyümeye olan geçişi kısmen zayıflatsa da genel olarak kredi büyümesi ekonomik büyümeyi beraberinde getiriyor.

Peki, bu kredi genişlemesinin olumsuz bir tarafı var mı? Johannes Zutt neden büyümenin kredi kaynaklı olmasından endişe duydu?

Buradaki endişe, kredilerin seviyesinden ziyade, büyüme hızı. Kredilerin hızlı artış göstermesi durumunda ileride bir finansal kriz ya da ekonomik durgunluk yaratma ihtimali artıyor. Çünkü bilançolardaki hızlı genişleme ekonomik kırılganlıkları artırıyor. Olumsuz bir şok durumunda borcu hızla artmış olan ekonomilerde güven kaybı daha hızlı oluyor. Beklentiler daha çabuk bozuluyor. Finansman imkânları daha çabuk kötüleştiği için ekonomik büyüme darbe yiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İki saat fazla çalış üstün yetenekliyle yarış 19 Nisan 2019 | 400 Okunma Tarp tecrübesi ne gösteriyor? 11 Nisan 2019 | 185 Okunma Enflasyonda yön ne tarafa? 05 Nisan 2019 | 202 Okunma Bildik yoldan şaşmamak gerek 29 Mart 2019 | 155 Okunma Fed güvercin duruşunu teyit etti 22 Mart 2019 | 221 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar