IMF raporundan izlenimler

Hafta içerisinde IMF tarafından senede iki kere hazırlanan Dünya Ekonomik Görünümü raporu yayımlandı. Raporda 2016 ortasında ivmelenen global ekonomik büyümenin daha da yayıldığı ve güçlendiği...

Hafta içerisinde IMF tarafından senede iki kere hazırlanan Dünya Ekonomik Görünümü raporu yayımlandı. Raporda 2016 ortasında ivmelenen global ekonomik büyümenin daha da yayıldığı ve güçlendiği vurgulanıyor. Öte yandan, global büyümenin sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri olarak korumacı ticaret politikaları öngörülmüş. 

Korumacı ticaret politikaları neden dünya büyümesini ve refahını tehdit eder? David Ricardo bu soruyu 1800’lerde geliştirdiği “Mukayeseli Avantaj” teorisiyle açıkladı. Örnek vererek anlatalım. Bir doktor düşünelim. Diyelim ki bir saat çalışması sonucu 500 TL’lik katma değer üretiyor. Bu doktor aynı zamanda çok da güzel yemek yapıyor. Profesyonel bir aşçı saatte 50 TL’Lik yemek pişirirken doktorumuz saatte 100 TL’lik yemek yapıyor olsun. Bu durumda doktor her iki işi de yapsın der miyiz? Hayır. Çünkü doktorun bir saat yemek yapması durumunda o sürede doktorluk yapmadığı için 400 TL zararı var. Yani doktorluk yapması mukayeseli olarak daha avantajlı. Buna karşılık aşçı zaten doktorluk yapamadığı için o bir saatlik sürede yemek yapıp doktora satarsa bu işten hem doktor hem de aşçı kazançlı çıkıyor. 

İşte uluslararası ticaret de bu prensip üzerine kurulmuş. Bu prensibe göre yapılan uzmanlaşma üretimi mukayeseli maliyeti daha düşük bölgelere taşıdığı için bazı gruplar dezavantajlı duruma düşebilir. Yukarıdaki örnekten devam edecek olursak, aşçımız düşük değeri olan yemek satıp yüksek değeri olan sağlık hizmetleri alması durumunda “cari açık” verecektir. Ancak burada yapılması gereken, ülkenin kapılarını ticarete kapatmak ve “Her şeyi kendimiz üretelim” anlayışına geçmek değil, bilakis, global ekonomik entegrasyonu artırarak, dezavantajlı grupların rekabetçi gücünü artıracak önemler almaktır. Trump’ın uygulamaya koymak istediği korumacı politikalar, hem bu prensipleri zedelemesi hem de yarattığı belirsizlik ortamı nedeniyle üretkenlik ve yatırımları azaltacak bir risk olarak görülmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İki saat fazla çalış üstün yetenekliyle yarış 19 Nisan 2019 | 404 Okunma Tarp tecrübesi ne gösteriyor? 11 Nisan 2019 | 191 Okunma Enflasyonda yön ne tarafa? 05 Nisan 2019 | 205 Okunma Bildik yoldan şaşmamak gerek 29 Mart 2019 | 157 Okunma Fed güvercin duruşunu teyit etti 22 Mart 2019 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar