Socar’dan ‘stratejik’ talep

Şirketinin dış yatırımlarının yüzde 80’ini Türkiye’ye yaptığına dikkat çeken Socar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, “3 milyar dolarlık ikinci bir Petkim için karar...

Şirketinin dış yatırımlarının yüzde 80’ini Türkiye’ye yaptığına dikkat çeken Socar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, “3 milyar dolarlık ikinci bir Petkim için karar arefesindeyiz. Aliağa Yarımadası’nın ‘stratejik yatırım bölgesi’ ilan edilmesi bu kararı kolaylaştırır” dedi.

BAKÜ

AZERBAYCAN dışındaki yatırımlarının yüzde 80’ini Türkiye’ye yapan Socar ülkede ikinci bir Petkim’i kurmanın arefesinde.

Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar’ın Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, 3 milyar doları aşacak olan bu dev yatırımın hayata geçeceği Aliağa Yarımadası’nın ‘stratejik yatırım bölgesi’ ilan edilmesini talep etti. İkinci Petkim için nihai yatırım kararının 2019’da verileceğine dikkat çeken Aliyev,  Aliağa Yarımadası’nın ‘stratejik yatırım bölgesi’ olmasının bu kararı kolaylaştıracağını söyledi.

Singapur’da benzer stratejik yatırım bölgesinin bulunduğunu belirten Aliyev, “Fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Yeni bir Petkim olarak adlandırdığımız bu yatırımın yapılması için stratejik yatırım bölgesi isteğimizi hükümete sunduk. Biz kendimizi Türkiye’de stratejik yatırımcı olarak görüyoruz. Türkiye de bizi stratejik yatırımcı olarak görüyor. Aliağa bölgesinin stratejik yatırım bölgesi statüsü verilmesi bizim yatırımlarımızı kolaylaştırır. Yatırım yapılırken farklı bakanlıklara başvuru yapılmayacak, bütün yatırım süreci tek elden yürütülecek, bu karar bürokrasiyi azaltacak” diye konuştu.

1 KURUŞ GETİRMEDİK
Socar’ın davetlisi olarak gittiğimiz Bakü’de ikinci Petkim’de üretim için gerekli olan lisansör anlaşmalarının yapılmaya başlandığını dile getiren Aliyev, BP ve Axens ile anlaşmaların tamamlandığını, diğerleri ile de çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Socar’ın yurtdışı yatırımlarının yüzde 80’inin Türkiye’ye yapıldığını anlatan Aliyev, “Türkiye’ye şu ana kadar 12.6 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Yatırımlar bittiğinde 19.5 milyar dolara ulaşmış olacak. Örneğin Petkim’i özelleştirmeden aldığımızdan sonra her yıl da 100 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. 10 yıldır Türkiye’den 1 kuruş getirmedik. Kazanılan her kuruş Türkiye’ye yatırım yapılıyor” diye konuştu.

RUS GAZINDAN UCUZ
Aliyev “Bizim gazın fiyatı Rus gazından daha ucuz olacak” dedi. Aliyev seçimlere yönelik soru üzerine de “Bizim Türkiye’deki yatırımlarımızda partilerin etkisi olmadı. Her zaman Azerbaycan’ın yatırımları desteklendi. Bize herhangi bir problem yaratılmadı” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Derin Ar-Ge zamanı 27 Mart 2024 | 104 Okunma Yurtdışından telefon alıp, harç yatıranlar dikkat! Eksik işlem mağduru olmayın 22 Mart 2024 | 91 Okunma Türk elektrik filosu dünyayı fethediyor 21 Mart 2024 | 301 Okunma Kritik bir tarih: 30 Nisan 2024 14 Mart 2024 | 265 Okunma Turizmde hedef 12 ay 81 il 09 Mart 2024 | 40 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar