Elysee Sarayı’ndaki nişan töreninden notlar ve COP28

Hürriyet yazarı Sefer Levent bu hafta 'Elysee Sarayı’ndaki nişan töreninden notlar ve COP28' başlıklı yazısını kaleme aldı.

FRANSA’nın en yüksek dereceli sivil nişanı Légion d’honneur’ı bizzat Cumhurbaşkanı Macron’un elinden alan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ile dün konuşma fırsatı buldum.

Sıcağı sıcağına duygularını sordum, aynen aktarıyorum:

“Nişan tabii beni çok mutlu etti bu. Çünkü enerji ve iklim değişikliği konusunda yaptığımız çalışmalar bir anlamda takdir görmüş oldu. Cumhurbaşkanı Macron konuşmasında çok güzel şeyler söyledi. Bir bölümde, ‘Fatih Birol öyle güzel konuşmacı ki sokaktaki hiç bu konuyu anlamayan bir insanı da ikna edebilir, benim gibi bir devlet başkanını da. Mesela hem beni hem Biden’ı ikna edebilen biri’ dedi. Enerji konusunda dünyadaki en önemli isim, uzman vurgusu da yaptı. Bu sözler çok önemliydi benim için. Bu nişan gerçekten bizim dünyada enerji ve iklim konularında önerdiğimiz ve çoğu kabul gören çözümlerle ilgili daha da fazla çalışmamızı şevklendirdi.”

Fatih Birol’dan aldığım bilgilere göre Macron konuşmasının önemli bir bölümünde Galatasaray’dan da bahsetmiş. Bilen bilir. Fatih Birol sıkı Galatasaraylı’dır. Hatta bu kadar yoğun temposuna rağmen seyahatlerini bile çoğu zaman Galatasaray maçlarına göre ayarlar. Macron konuşması sırasında Fatih Birol’un babası ve kardeşiyle ilgili anekdotlar da paylaşmış. Törene,�Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Yunus Demirer, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, GS Yönetimi’ni temsilen eski büyükelçi Hakkı Akil’in yanı sıra aralarında Amerika, Japonya, İngiltere, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, İtalya’nın da bulunduğu birçok ülkenin büyükelçisi de katılmış.

Fatih Birol nişan takdiminin bizzat Macron tarafından Elysee Saray’ında yapılmasının da nadir olduğuna dikkat çekti. Bu durum kendisini ayrıca gururlandırmış ve mutlu etmiş.

BİROL’UN GÖZÜYLE COP28

- 1992 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında her ülke tehlikeli iklim değişikliğinden kaçınmak ve sera gazı emisyonlarını küresel olarak adil bir şekilde azaltmanın yollarını bulmakla yükümlü. 30 yıldır hükümetler iklim krizine çözüm bulmak üzere bir araya geliyor.

Fatih Birol’u yakalamışken Birleşik Arap Emirlikleri’nde 30 Kasım’da başlayan ve 12 Aralık’a kadar devam edecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nı (COP28)  sormazsam olmazdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek 25 Nisan 2024 | 22 Okunma Boykot tartışmasının iki sonucu var 23 Nisan 2024 | 55 Okunma Ray ekonomisine yatırım kazandırır 22 Nisan 2024 | 92 Okunma Restoranlar boşalmaz ama macun tüpten çıktı 19 Nisan 2024 | 367 Okunma 3.7 milyon dönümlük üretim 18 Nisan 2024 | 190 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar