Bu da taşıma numarası

Başvuru olmadığı halde abonelerin cep telefonu hatlarını başka operatörlere taşıyan bazı alt bayiler, bu yolla taşıma başına 10-40 lira arasında prim alıyor. Bu da alt bayi sistemindeki denetim eksikliğinden...

Başvuru olmadığı halde abonelerin cep telefonu hatlarını başka operatörlere taşıyan bazı alt bayiler, bu yolla taşıma başına 10-40 lira arasında prim alıyor. Bu da alt bayi sistemindeki denetim eksikliğinden kaynaklanıyor. Mobil operatörlerin hatlarını satan 10 bin alt bayi var. Bunların ancak yarısının dürüst çalıştığı belirtiliyor.

TÜRKİYE’de yaşayan yabancı uyruklu K.T. bir gün fark eder ki bir süredir telefonu hiç çalmaz olmuştur. Kendisi birini aramaya kalkar, başaramaz. Telefonunda sinyal yoktur. Çünkü kapatılmıştır. Ön ödemeli bir hat sahibi olduğu için daha yeni yüklediği 20 TL’sine rağmen telefonu çalışmaz olmuştur. Birlikte yaşadığı aile kendisine, o hiç kimseye ulaşamaz durumda. Geçen 2 günün ardından konu anlaşılır. K.T. fark etmemiştir, anlamamıştır ama telefonuna bir mesaj düşmüştür. “Yapmış olduğunuz numara taşıma talebi onaylanmıştır. 25.01.2017 saat 14:05’te taşınma işlemi gerçekleşecektir. Sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız.” Özetle K.T’nin numarası bir operatörden bir başkasına taşınmıştır. Oysa K.T.’nin hiç böyle bir talebi olmamıştır. Ne bir telekom bayisine gitmiş, ne de farklı bir yöntemle bir müracaatta bulunmuştur. Konunun bana iletilmesi üzerine detaylı bir araştırma yaptım. Numara taşımanın bir alt bayi üzerinden yapıldığı bilgisine ulaştım. İyi de nasıl oluyor da bir alt bayi hiç müracaat olmadığı halde bir numarayı alıp bir operatörden diğerine taşıyor? En önemlisi neden taşıyor? Bu soruların da cevabına ulaştım. Şimdi sıkı durun.

Alt bayiler genellikle üç operatör, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un hepsinin hattını satabiliyor. Bağlı oldukları bayiye operatörler satış, numara taşıma vs hedefler koyuyor. Bu hedeflerin tutması için bayi de alt bayiye para vaat ediyor. Bazı alt bayiler bakıyor işler kesat hadi alıyor bir numarayı sahte evraklarla bir operatörden diğerine taşıyor. Her bir taşıma işleminin karşılığında da ön ödemeli hattan 10-20 TL faturalı hatlardan ise 30-40 TL prim alıyor.

GİTTİ HATTINIZ

Siz sakin sakin evde otururken birileri alıyor numaranızı bir operatörden diğerine taşıyor. Böyle bir sistem olabilir mi? Bu işin denetimi, yaptırımı yok mu? Hadi gelin şimdi ona bir bakalım.

Türkiye’de yaklaşık 10 bin alt bayi var. Alt bayi son yıllarda alt bayi sayısının düştüğüne dikkat çekilse de sektörde işini doğru şekilde yapan alt bayi sayısının ancak 5 bin olduğu öne sürülüyor. Bunu öne süren de bizzat operatörlerin kendileri. Peki alt bayilik nedir, alt bayi kimdir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Derin Ar-Ge zamanı 27 Mart 2024 | 104 Okunma Yurtdışından telefon alıp, harç yatıranlar dikkat! Eksik işlem mağduru olmayın 22 Mart 2024 | 91 Okunma Türk elektrik filosu dünyayı fethediyor 21 Mart 2024 | 301 Okunma Kritik bir tarih: 30 Nisan 2024 14 Mart 2024 | 265 Okunma Turizmde hedef 12 ay 81 il 09 Mart 2024 | 40 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar