Yabancıya satış altın fırsat

Kurda oluşan köpüğün yurtdışında yaşayan Türkler ve yabancılar açısından büyük bir alım fırsatı doğurduğunu belirten DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz...

Kurda oluşan köpüğün yurtdışında yaşayan Türkler ve yabancılar açısından büyük bir alım fırsatı doğurduğunu belirten DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Bizim toprak altında petrolümüz yok onun kadar değerli bir gayrimenkul sektörümüz var. Eğer yabancıya satış ile ilgili kritik bazı adımlar atabilirsek, Türkiye ekonomisi adına altın bir dönem önümüzde duruyor” dedi.

SON günlerde ekonomide yaşanan dalgalanmada gözlerin çevrildiği kritik sektörlerden biri de gayrimenkul sektörü. Geride bıraktığımız 10 yılda Türkiye’nin büyümesindeki lokomotiflerden biri olarak ön plana çıkan gayrimenkul sektörü son dönemde kampanyalarla satış hızını düşürmeden yola devam etmeye çalışıyor. Ancak hem kurun geldiği seviye hem de faizlerdeki yükseliş hareketliliği gayrimenkul sektörünün satışta zorlanabileceğine ilişkin kaygılara neden oluyor.

Geçen günlerde bir grup gazeteciyle bir araya gelen DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da bu kaygıyı dile getirdi ve sektör için bir ‘B’ planı ortaya attı. Yılmaz, “Bizim toprak altında petrolümüz yok ama iyi değerlendirildiğinde onun kadar değerli gayrimenkul sektörümüz var. Eğer yabancıya satışla ilgili bazı adımlar atabilirsek, Türkiye ekonomisi adına altın bir dönem önümüzde duruyor” dedi.

“Markalı konut sektöründe satış problemi yok. Dönemsel sorunlar ise çarkı durdurmuyor. Fakat sektörün bazı sıkıntıları bulunuyor” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Mesela önümüzde yabancıya satış konusu var. Türkiye olarak yabancı yatırımcıya ‘1 milyon dolarlık konut al, sana vatandaşlık vereyim’ diyoruz. Muhtemelen bu kişinin kendi ülkesinde minimum 5 milyon dolarlık bir serveti vardır. 5 milyon dolar da bugünün şartlarında hatırı sayılır bir para. Bu kadar sermayeye sahip biri, sadece bize değil dünyanın her yerine gidebilir. Bizim bu ölçekte bir yatırım çekebilmek için daha rekabetçi hareket etmemiz lazım. İspanya’da  yabancıya satılan konut adedi 50 bin. İspanya’da yılda satılan konut adedi ise 457 bin. Yani her 10 konuttan birini yabancıya satıyorlar.”

100 BİN DOLARLA NOTERE
“Yabancıyı Türkiye’ye çekecek reklam kampanyaları, tanıtım etkinlikleri düzenlememiz şart” diyen Yılmaz, “Türkiye’ye gelen yatırımcı, oturum izni almak için 40 kapı çalıp 40 yere para ödüyor, danışmanlar tutuyor. Belki de geldiğine geleceğine bin pişman oluyor. 100 bin dolarlık konut alan yabancı, tek bir kuruma müracaat etsin, işi noterde çözelim. Bürokrasi konusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da hassasiyetlerini çok defa dile getirdi. Ben yeni sistemde o bürokrasinin de azalacağına inanıyorum” dedi.

Bu konuda özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Türkiye için büyük bir şans olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Murat Kurum, Emlak Konut GYO’nun Genel Müdürlüğü döneminde sektöre müthiş destek veren 300’e yakın önemli kampanyalara imza attı. Kurum, sektörün içinden gelen, iyi bir birikime sahip değerli bir isim. Bakanımızın öncülüğünde çok önemli mesafeler kat edeceğimize inanıyorum. En kötü ihtimalle 2-3 yıl içerisinde yabancıya satış cirosunu yıllık 15-20 milyar dolar, beş yıl içinde de 30 milyar dolara çıkarmamız lazım” dedi.

CARİ AÇIĞIN YARISI KAPANIR
Yılmaz şöyle devam etti:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kritik bir tarih: 30 Nisan 2024 14 Mart 2024 | 265 Okunma Turizmde hedef 12 ay 81 il 09 Mart 2024 | 38 Okunma Yeni İstanbul Park Abu Dabi olur mu 06 Mart 2024 | 157 Okunma Kredi kartına sınırlama, nakite kısıtlama tartışması sürerken orta yolu bulacak bir önerim var: Banka kartı kullanımı  teşvik edilsin 20 Şubat 2024 | 3 Okunma Elysee Sarayı’ndaki nişan töreninden notlar ve COP28 08 Aralık 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar