10 yılda 10 dev hastane

Şehir hastaneleri projesi kapsamında inşa edilen Ankara Şehir Hastanesi Bilkent, kapılarını açmak için gün sayıyor. Hastanenin 1.1 milyar Euro’luk yatırımla hayata geçirileceğini anlatan CCN Yatırım...

Şehir hastaneleri projesi kapsamında inşa edilen Ankara Şehir Hastanesi Bilkent, kapılarını açmak için gün sayıyor. Hastanenin 1.1 milyar Euro’luk yatırımla hayata geçirileceğini anlatan CCN Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çeçen, “Şirketimizin hedefi Ankara Bilkent’te inşa ettiğimiz gibi 10 yılda 10 dev hastaneye ulaşmak” dedi.

TÜRKİYE’nin dört bir tarafında hummalı bir şekilde şehir hastaneleri yükseliyor. Kimi bitti, kimi bitmek için gün sayıyor. Ankara Bilkent’te inşa edilen şehir hastanesini diğerlerinden ayıran en önemli özellik büyüklüğü... Dünyanın tek seferde inşa edilen en büyük hastanesi unvanını alacak proje tam 1 milyon 312 bin metrekare kapalı alan üzerine kuruluyor. Çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda. Türkiye’nin sağlık alanındaki en büyük Kamu-Özel İşbirliği projesi olan ve CCN Yatırım Holding tarafından anahtar teslim olarak yapılan Ankara Şehir Hastanesi Bilkent hastanesini ve yeni projelerini bizzat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çeçen’den dinledim.

ÇOK DOĞRU BİR MODEL
Bilkent’teki hastanenin Türkiye’nin ve dünyanın en modern sağlık kampüsü olacağı iddiasıyla başladı söze... Çeçen’e göre şehir hastanelerinin tamamlanmasıyla birlikte özel hastaneler önemini yitirecek. Kaliteli sağlık hizmeti tek çatı altında bizzat devlet tarafından sağlanacak. Türkiye’nin sağlıkta sayılı hocalarının devlette görev yaptığına dikkat çeken Çeçen, “Eğer dil bütünlüğü sağlanırsa ve devlet politikası haline gelirse büyük başarı sağlarız. Bu model çevre ülkelere de gider. Şu anda Suudi Arabistan, Türkmenistan, Tataristan, Cezayir, Fas başkan düzeyinde bu projeleri inceliyor” diye konuştu. Vatandaşın sağlık hizmeti alırken bu hastanelerde ödeme yapmayacağını belirten Çeçen, “Başta Tabibler Odası olmak üzere bu projeleri engellemeye çalışan çok oldu. Ancak şehir hastaneleri Cumhurbaşkanımızın büyük vizyonudur. 2015’te Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen Cumhurbaşkanımız ‘devam’ dedi. Bu sayede ilerleme sağlayabildik. Model çok doğru bir model. Başka türlü bu yapıların bu hızla çıkması mümkün değildi” diye konuştu.

HATA VARSA CEZASI VAR
Şehir hastanelerinin ciddi kural ve yaptırımlarla yönetileceğini söyleyen Murat Çeçen, “Şehir Hastanelerinde, hastalara tüm tedavi ihtiyaçları aynı kampüs içinde giderme imkânı sunulacak. Böylelikle birden fazla tedavinin aynı kampüs içinde sürdürülebilmesi sağlanacak. Şehir hastanelerinde özel sektör ortaklığı ile verilen hizmetler Sağlık Bakanlığı ile yapılan sözleşme ile standardize edilmiştir.  Sözleşmede hizmet sunumu parametreleri ve her bir parametre için ceza puanı tanımlaması yapılmıştır. İstenilen kalitede ve sürede hizmet sunumu gerçekleşmediğinde kesinti ve ceza mekanizması işletilecek  Bu hususta, işletme olarak çok daha titiz, metodik, çok iyi çalışılmış bir algoritmaya dayanan bir sistem bütünlüğünde hizmet sunmamızı ve cezaya ve parasal kesintiye uğramamak için kaliteyi ve zamanlamayı sağlamamızı gerektiriyor” dedi.

HIZLI, TİTİZ HİZMET ŞART
Murat Çeçen İngiltere başta olmak üzere sağlık sektörünün gelişmiş olduğu ülkelerde sistemin yükümlülük-ceza üzerine titizlikle işletildiğine dikkat çekti. Çeçen şehir hastanelerinin de aynı anlayışla hayata geçtiğini belirterek, “Kamu-Özel Modelinin farkı bu. Yatırımcı/işletmeci sözleşme gereği her an aynı süratte, aynı kalitede ve aynı titizlikte hizmet sunmak yükümlülüğü ile karşı karşıya, aksi takdirde Sözleşme uyarınca cezaya tabi. Şehir hastanelerinde sağlık personelinin hasta bakımı dışındaki işlerle meşgul olmaması hasta bakım kalitesini artırıyor.  Ayrıca etkin sağlık hizmeti sunumu ve yeterli sayıda nitelikli yatak kapasitesi, teşhis ve tedavide yeni konsept ve teknolojinin kullanılması kamu Hastanelerini özel hastaneler ile yarışabilecek duruma getirdi” dedi.

ROTADA YURTDIŞI DA VAR
Şehir hastaneleri projelerinde yatırımcı olmanın yanı sıra alt şirketleri CCN Sağlık, CCN Teknik, CCN Servis,  CCN Biyomedikal ve diğer çözüm ortaklarıyla birlikte birçok destek hizmeti sunduklarını belirten Murat Çeçen, “Şirketimizin hedefi Ankara Bilkent’te inşa ettiğimiz gibi 10 yılda 10 dev hastaneye ulaşmak. Bu sayıya Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerde inşa edeceğimiz hastanelerle ulaşacağımıza inanıyorum” dedi. Murat Çeçen Türkiye’nin ‘sağlık vadisi’ oluşturmak için de bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Çeçen, “Silikon Vadisi oluyor da niye sağlık vadisi oluşturmayalım.  Örneğin Siemens burada sağlık cihazı, Roche ilaç üretebilir. Böyle bir vadi oluşursa buranın konuta, eğlenceye vs ihtiyaç olur. Burası kendi ekosistemini oluşturur” dedi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Restoranlar boşalmaz ama macun tüpten çıktı 19 Nisan 2024 | 130 Okunma 3.7 milyon dönümlük üretim 18 Nisan 2024 | 189 Okunma Altın ithalatına kota ihracatçıya dert oldu 16 Nisan 2024 | 121 Okunma Her 30 yolcudan biri artık THY uçağında… 6 milyar dolar kâr açıklayan şirket rekorlara doymuyor 05 Nisan 2024 | 156 Okunma Deniz çayırları candır 30 Mart 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar