Ramazan geldi sağlık ve huzur getirdi

Bu yıl Ramazan yılın en uzun ve sıcak günlere denk geliyor. Tutması bir bakımdan zor ve meşakkatli ancak kesinlikle daha bir zevkli ve bizim için yararlarla dolu olarak geldi. Bugün inşallah orucun ilkini...

Bu yıl Ramazan yılın en uzun ve sıcak günlere denk geliyor. Tutması bir bakımdan zor ve meşakkatli ancak kesinlikle daha bir zevkli ve bizim için yararlarla dolu olarak geldi. Bugün inşallah orucun ilkini tutacağız.

Ramazan’da orucu elbette Rabbimizin rızasını kazanmak için tutarız. Ancak Peygamberimizin, “Oruç tut sıhhat bul”  hadisinde buyurduğu gibi sağlık da kazanırız. İftar ve sahurda aşırı değil normal ölçüde yiyenler daha sağlıklı ve zinde olduklarını bizzat hissedeceklerdir.

Aslında oruç, kendimizle ve insani yönlerimizle yeniden bağlantıya geçmemizi sağlayabilir. Kilo vermenin, uzun ve sağlıklı hayat sürmenin ve kendini iyi hissetmenin yollarından biri oruçtur. Bütün dünyada oruç klinikleri vardır ve önemli sağlıkçılar sağlık kazanma metodları arasında muhakkak oruçtan söz ederler.

Günümüzde yemek neredeyse çılgınlık halini almıştır. Sürekli bir şeyler yiyoruz. Günde üç öğün yemekten vazgeçmediğimiz gibi aralarda sık atıştırıyoruz: Sütlü kahve içiyor, bisküviyi ağzımıza atıyor, çekirdek veya kuru yemiş, cips ya da patates kızartması yiyoruz. Meyve veya meyve suları, kolalar ikram edilince geri çeviremiyoruz. Arada yenilen ve içilenler,  ana öğünde yenilenleri de maalesef ki azaltmıyor.

Üstelik bunları ihtiyacımız olmadan, acıkmadan yiyor veya içiyoruz. Zaten elimizin altındalar ve aradığımızda kolaylıkla atıştıracak bir şeyler bulabiliyoruz. Nerdeyse otomatik olmuş, alışkanlık haline getirmişiz.

Sonra bir de bunlara hareketsizlik ve egzersiz eksikliği eklenince beslenme bozukluklarından, obeziteden, hantallıktan, fazla uyku veya uyuklamaktan, diyabetten ve daha birçok hastalıktan yakınıyoruz. Üstelik bir de bunlara medeniyet hastalıkları demişiz.

Çare ise ramazan orucundan geçiyor. Oruç, yeme alışkanlıklarımıza radikal bir düzenleme sağlıyor, rasgele yememizi önlüyor. En başta açlığın bile korkulacak, tahammül edilemeyecek bir durum olmadığını üstelik günler uzun ve hava sıcak olduğunda bile öğretiyor. 

Orucun bazı faydalarına gelince;

Oruç tutma dikkatimizi zannedildiği gibi dağıtmaz, aksine zihnimizi ve duyularımızı keskinleştirir ve berraklaştırır.

Oruca bedenimiz kolaylıkla uyum sağlar, ağır olmayan egzersizlerde problem yaşanmaz.

Oruç tutmakla kilo kaybederiz, bedenimiz forma girer.

Kansere yakalanma riskini düşürür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dürüst olmak 13 Nisan 2024 | 90 Okunma Alkollü içkileri teşvik etmek facialara kapı aralamaktır 30 Mart 2024 | 168 Okunma Oruç tutmak sağlık getirir 23 Mart 2024 | 199 Okunma Ateizmden imana yolculuk 16 Mart 2024 | 459 Okunma Sağlık ve huzur ayı 09 Mart 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar