Mükemmel beynimiz

Beynimiz mucizevi ve mükemmel bir organımızdır. Neredeyse sonsuz kapasitesi olan bir kütüphanedir; raflarını en değerli hatıralarımız ve hayat boyu edindiğimiz bilgilerimiz, tecrübe ve birikimlerimiz doldurur. Merak edilen...

Beynimiz mucizevi ve mükemmel bir organımızdır. Neredeyse sonsuz kapasitesi olan bir kütüphanedir; raflarını en değerli hatıralarımız ve hayat boyu edindiğimiz bilgilerimiz, tecrübe ve birikimlerimiz doldurur. 

Merak edilen konu ise şu: Beyin tam kapasitesine ulaşabilir mi? Veya bir başka ifadeyle beynimiz ‘dolar mı?’

Bu soruyu rahatlıkla hayır diye cevaplayabiliriz. Çünkü beyin sanıldığından daha karmaşık ve esnek bir organımızdır. Geçen yılın başlarında Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan bir araştırma raporuna göre beyin, yoğun veri akışı karşısında dahi dolup taşmaz; tam tersine yeni hatıraları oluşturmak için eski bilgileri dışarı atar. Yani benzetmeyle dolu bardağa su konduğunda nasıl taşarsa ve yenisine yer açıldığında olduğu gibi. 

Bundan önceki araştırmalar, yeni bir bilginin kendisine yer açmak için eski bilgilerin unutulmaya itildiğini gösteriyordu. Fakat yeni beyin görüntüleme tekniklerinden yararlanan bilim insanları yeni ve eski bilgilerin beyinde kendilerine nasıl yer açtığını artık görüntüleyebiliyor.

İnsan beyninde 100 trilyon sinaps (nöronların irtibat noktaları) aracılığıyla birbirlerine son derece çapraşık şekillerde bağlanmış yaklaşık 100 milyar sinir hücresi (nöron) bulunuyor. Salk Enstitüsü’nün 2015 yılında yaptığı bir değerlendirmeye göre, bu miktar petabaytlarla –veya milyonlarca gigabaytlarla- ölçülebilecek bir bilgi depolama gücüne eşit. İnsanın bu rakamları, aslında o rakamlar kafasında yer bulsa da, anlayabilmesi zordur. Üstelik insan beyni düşük enerjiyle yüksek hesaplama gücüne sahiptir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dürüst olmak 13 Nisan 2024 | 91 Okunma Alkollü içkileri teşvik etmek facialara kapı aralamaktır 30 Mart 2024 | 168 Okunma Oruç tutmak sağlık getirir 23 Mart 2024 | 199 Okunma Ateizmden imana yolculuk 16 Mart 2024 | 459 Okunma Sağlık ve huzur ayı 09 Mart 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar