Alkollü trafik kazası ile ilgili skandal karar

Alkol kullanmanın sayılamayacak kadar sakıncaları var. Alkol, bedensel ve ruhsal zararlar yanında toplumsal afetlere de yol açar. Mide ülseri, gastrit, yemek borusu iltihabı, pankreatit, karaciğer yağlanması, siroz, hepatit, anemi...

Alkol kullanmanın sayılamayacak kadar sakıncaları var. Alkol, bedensel ve ruhsal zararlar yanında toplumsal afetlere de yol açar. Mide ülseri, gastrit, yemek borusu iltihabı, pankreatit, karaciğer yağlanması, siroz, hepatit, anemi, çeşitli organlarda kanserler, hipertansiyon, miyokardit, kalp yetmezliği, cinsel fonksiyonlarda bozukluklar, beyin ve sinir sistemine olumsuz etkiler, enfeksiyonlara eğilimin artışı gibi bedensel hastalıklar; anksiyete ve mizaç bozukluğu, uykuda bozulma, psikoz, bunama gibi ruhsal rahatsızlıklar; iş ve trafik kazaları, yaralama ve cinayetler, intihar, çevreyle ilişkilerin bozulması, iş gücü kaybı, aile geçimsizliği ve boşanmalar, çocuklara ve eşe şiddet, sosyal iletişimin kaybı, işsizlik gibi toplumsal felâketler hep alkol kullanımından doğan problemlerdir. Ayrıca sarhoşluk, alkol koması ve ölüm, alkol bağımlılığı yine sık rastlanan problemlerdir.

Burada görüldüğü gibi trafik kazalarının en önemli sebeplerinden biri alkollü araç kullanmaktır. Sürücünün kanındaki alkol oranı arttıkça, kaza yapma ihtimali belirgin şekilde artar. 0,50 konsantrasyon (promil) alkollü olan sürücü, alkolsüz sürücüye oranla 2 kat daha fazla kaza riski ile karşı karşıyadır. Alkol oranı 1 promil olursa sürücünün aldığı risk bu defa 10 katına çıkacaktır. Bu miktar yeterli görülmez ve ‘bir duble daha içeyim’ denirse kaza riski tam 25 katına yükselir.

Ülkemizde 0,50 promilin üzerinde alkollü trafiğe çıkmak hem yasaktır hem de suçtur. Hele sürücü 1 promilin üzerinde alkollüyse trafik kazasında kabahatli sayılır. Sigorta şirketleri bu durumda haklı olarak tazminat ödemezler.

Şimdi bir habere (Hürriyet, 31 Aralık 2017) göz atalım:

“ALKOLE RAĞMEN TAZMİNAT ALDI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dürüst olmak 13 Nisan 2024 | 90 Okunma Alkollü içkileri teşvik etmek facialara kapı aralamaktır 30 Mart 2024 | 168 Okunma Oruç tutmak sağlık getirir 23 Mart 2024 | 199 Okunma Ateizmden imana yolculuk 16 Mart 2024 | 459 Okunma Sağlık ve huzur ayı 09 Mart 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar