Türkiye ile ABD arasındaki Suriye geriliminin arka planına bakınca

Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin'in bugünkü (07.12.2022)''Türkiye ile ABD arasındaki Suriye geriliminin arka planına bakınca'' başlıklı yazısı.

ABD’deki Demokrat Obama yönetimi, 2014-2015 döneminde Türkiye ile ilişkilerinde önemli bir yol ayrımına geldi. Yönetimin karşısındaki soru şuydu: ABD, Irak’ın ardından Suriye’de geniş bir alan hâkimiyeti kazanan, kuzeyde geniş bir coğrafyaya yerleşen DEAŞ’a (IŞİD) karşı mücadelesinde yanına müttefik olarak kimi alacaktı?

Washington’un önünde iki seçenek vardı. Birincisi, müttefiki Türkiye ile işbirliğine girerek bu tehdidin üstüne gitmesiydi. Bu durumda TSK’nın yanı sıra, sahada büyük ölçüde Türkiye’nin denetimi altındaki ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) unsurlarına dayanmak durumunda kalacaktı.

İkinci seçenek, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD’nin askeri kanadı YPG’den yararlanmaktı.

ABD yönetimi, geniş bir zamana yayılan bir karar alma süreci içinde hareket etmiştir. Buradaki önemli bir nokta, ikinci seçeneğin Türkiye’ye dönük mutlak mahzurları nedeniyle yönetim içinde ciddi tartışmalara yol açmış olmasıdır.

Bu süreçte yönetim bir ara Türkiye ile işbirliği seçeneğine de yönelmiştir. Hatta, Suriye’de DEAŞ’a karşı yürütülecek mücadelenin esaslarını belirlemek üzere Türk tarafıyla bir mutabakat muhtırası müzakere edilmiş, 2015 mayıs ayında bir metin üzerinde önemli ölçüde ilke anlaşmasına da varılmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hakan Fidan’ın Ahmed Şara’ya bakışı 19 Mart 2025 | 6.494 Okunma Şara’nın onayladığı geçici anayasa Suriye’ye nasıl bir düzen öngörüyor 15 Mart 2025 | 537 Okunma Lazkiye’de yaşanan olaylar ve Ahmed Şara’nın önündeki liderlik sınavı 14 Mart 2025 | 1.531 Okunma Suriye’de SDG ile yapılan anlaşmaya nasıl bakmalıyız? 12 Mart 2025 | 2.312 Okunma Avrupa Birliği ile ‘stratejik fikirdaşlık’ aşamasına geçmek 08 Mart 2025 | 223 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar