Türkiye HTŞ'nin İdlib'den çekilmesini öneriyor

TAHRAN zirvesinin kapanış bölümünde “Özellikle rica ederim...” diye söze girerek son bir çıkışta bulunuyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. İlginç bir nokta, Cumhurbaşkanı bu girişin...

TAHRAN zirvesinin kapanış bölümünde “Özellikle rica ederim...” diye söze girerek son bir çıkışta bulunuyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

İlginç bir nokta, Cumhurbaşkanı bu girişin ardından konuşurken -çok kısa bir süre için- mikrofondan sesinin gelmemesi. Sesi yeniden geldiğinde Erdoğan’ın şöyle dediği duyuluyor:

“... yani bir defa Cephe El Nusra olsun, HTŞ olsun, hepsi için... Bir defa, silahı bırakın... Bırakın ki buraya sulh gelsin. Bu çağrıyı zirveden yapmış olalım...”

Sesinin duyulmadığı bölümde Cumhurbaşkanı’nın ne dediği bilinmiyor. Ancak daha sonra “hepsi” dediğini dikkate aldığımızda, silah bırakma çağrısı yaptığı kesimler arasında İdlib denkleminin diğer aktörleri olan Suriye ordusu ve Suriye muhalefetini temsil eden silahlı grupları da kastettiğini düşünebiliriz.

Bu çıkışın en dikkat çekici yönü, Cumhurbaşkanı’nın zirvede doğrudan Heyet Tahrir üş Şam, kısa adıyla HTŞ’ye de seslenmiş olmasıdır.

Bu sesleniş aslında İdlib krizinin merkezinde yatan en ciddi sorunla yakından ilişkili.

HTŞ, 2016 sonunda El Kaide’nin Suriye şubesi El Nusra içinden çıkarak kurulan, bu nedenle başta BM olmak üzere uluslararası camia tarafından ‘terörist’ olarak kabul edilen bir örgüt. HTŞ’nin önemi, İdlib’deki başat askeri güç konumuyla diğer gruplara kıyasla sahada biraz daha geniş bir alan kontrolüne sahip olmasından kaynaklanıyor.

HTŞ’nin adıyla Erdoğan’ın Tahran’a hareketinden bir hafta önce 31 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararında da karşılaştık. Bu kararla, HTŞ, Türkiye’nin ‘terörist’ olarak kabul ettiği örgütler listesine dahil edilmiş oldu.

İdlib’deki açmazın birinci boyutu burada beliriyor.

Çünkü Türkiye, Rusya ve İran’ın 4 Mayıs 2017 tarihinde imza attıkları Astana...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 368 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 459 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 742 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar