Suriye'de uzun ve zor bir sürece hazır olalım

BÜTÜN işaretler Afrin harekâtının henüz daha başlangıç aşamasında olduğunu, çok uzun bir zamana yayılacak ve muhtemelen Afrin sonrasında Suriye sınırı boyunca başka benzer harekâtlara da...

BÜTÜN işaretler Afrin harekâtının henüz daha başlangıç aşamasında olduğunu, çok uzun bir zamana yayılacak ve muhtemelen Afrin sonrasında Suriye sınırı boyunca başka benzer harekâtlara da sahne olacak zor bir döneme hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın “harekâtın dört safhasının olacağı” yolundaki açıklaması, önümüzdeki yol haritası hakkında fikir veriyor. İlk safha, sınır boyunca Hatay’ın doğu ve Kilis’in güney sınırlarını, Azez bölgesinin de batı hattını izleyen 20-30 kilometre genişliğinde bir güvenlik kuşağının oluşturulmasıdır.

Bu kuşağın sınırlarının Afrin’in şehir merkezinin dış mahallelerine kadar dayanacağını tahmin edebiliriz. Başbakan, ikinci safhayı bizzat “Afrin merkezinde ve diğer bölgelerde yerleşik terör örgütlerinin yok edilmesi” hedefi olarak tarif etmiştir.

Bu iki hedefin tamamlanabilmesi ne kadar bir zaman alabilir? Fırat Kalkanı harekâtının 2016 Ağustos ayında başladığı ve yedi ay kadar sonra 2017 Mart ayında tamamlandığını, 67 şehit verildiğini bu noktada hatırlayabiliriz. Nüfus yoğunluğu dahil olmak üzere Afrin bölgesinin özellikleri ve tehdidin farklılık göstermesi isabetli bir kıyaslama yapmaya izin vermiyor. Her halükârda ilk iki safhanın kısa zamanda sonuçlanmasını beklemek gerçekçi görünmüyor.

Yıldırım’ın açıklamalarında harekâtın üçüncü ve dördüncü evreleriyle ilgili bir açıklık bulunmuyor. Ancak sonraki evrelerin Menbiç ve ardından Fırat’ın doğusu olacağı yolunda son günlerde bir dizi açıklamaya tanık olduk. Örneğin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, harekâtın başlamasından hemen önce “Atacağımız adımlar Afrin ile sınırlı kalmaz. Burada Menbiç ve Fırat’ın doğusu da var” diyerek, orta ve uzun dönemli hedefleri de kayda geçirmiş oldu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından önceki akşam yapılan açıklama da aslında Türkiye’nin Suriye’ye...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 424 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 346 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.132 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 736 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 598 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar