Suriye’de ABD’ye karşı Türk-Rus ittifakı

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçen cuma akşamı yaptığı açıklama, ‘Fırat’ın doğusu’ ve buradaki ABD-YPG işbirliği meselesinin, ABD ile Rusya arasında küresel...

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçen cuma akşamı yaptığı açıklama, ‘Fırat’ın doğusu’ ve buradaki ABD-YPG işbirliği meselesinin, ABD ile Rusya arasında küresel ölçekteki rekabete de yansıyan ciddi bir çekişme konusu haline geldiğini gösteriyor.

Lavrov aynen şunları söylüyor:

“Suriye’nin toprak bütünlüğüne dönük ana tehdit, ülkenin doğusundaki bölgelerden, ABD’nin doğrudan kontrolü altında bağımsız özerk yapıların fiilen kurulmakta olduğu Fırat’ın doğusundan gelmektedir.”

Rusya Dışişleri Bakanı, “Bu yasadışı faaliyetlere son verilmesi için ısrarlı olacağız. Bunu ifade etmeye devam ediyoruz; hem doğrudan Amerikalılara, hem de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde söylüyoruz” diye ekliyor.

*

Lavrov’un sözlerinde, ABD’nin Fırat’ın doğusunda PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG ile yürütmekte olduğu askeri işbirliğinden Rusya’nın duyduğu rahatsızlığın boyutlarını görmek mümkün.

Rusya bu çıkışla, ABD’nin PYD/YPG ile işbirliğini Suriye’deki DEAŞ hedeflerine karşı mücadeleyle sınırlı bir çaba olarak görmediğini ortaya koyuyor. Kremlin, bu işbirliğinin arkasında, DEAŞ’ın çok ötesine geçen, ABD’nin kendi nüfuzu altında bağımsız bir Kürt yapılanmasını Fırat’ın doğusundaki geniş coğrafyaya yerleştirme niyeti gördüğünü vurguluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 117 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 456 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 346 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.135 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 737 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar