Sedat Binbaşı darbeciye sıkmalı mıydı?

GECENİN herhalde en kritik anıydı.Darbe girişimine katılan iki tuğgeneral ve bir kurmay albay 15 Temmuz gecesi İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin makam odasında bulundukları sırada, Huduti’nin emir subayı...

GECENİN herhalde en kritik anıydı.
Darbe girişimine katılan iki tuğgeneral ve bir kurmay albay 15 Temmuz gecesi İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin makam odasında bulundukları sırada, Huduti’nin emir subayı Binbaşı Sedat Kaya komutana sordu:

“Komutanım izin verin vurayım...”

Huduti, “Hayır, kan dökülmeden halledeceğiz” diye yanıtladı.

Sizce Orgeneral Huduti, Sedat Binbaşı’nın tetiği çekmesine engel olarak doğru mu yaptı, yoksa emir subayına “Vur” talimatı mı vermeliydi?

Malatya’da Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan İkinci Ordu Komutanlığı darbe davası, askerlerin bir darbe girişiminde silah kullanma yetkisi dahil olmak üzere nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda yukarıdaki gibi yanıtı tartışmaya açık pek çok soruyu beraberinde getiriyor. Bu diyalog, İkinci Ordu Karargâhı’nda komutanla darbeciler arasında süren müzakere süreci sırasında yaşanıyor.

Binbaşı Sedat Kaya, olaydan tam üç gün sonra 19 Temmuz 2016 tarihinde “şüpheli” sıfatıyla Malatya Başsavcısı Ergül Yılmaz’a verdiği ifadede bu diyaloğu aktarırken, Orgeneral Huduti’ye birkaç kez “Komutanım, isterseniz bunları halledebiliriz” dediğini, komutanın ise kendisine “İkna suretiyle bunu halledelim” dediğini anlatıyor, “Bu nedenle biz zor kullanma yolunu seçmedik” diye konuşuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 642 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar