Rusya Tel Rifat’ta Türkiye’yi duymazdan mı geliyor

TÜRKİYE’nin bu yılın başında Afrin’de gerçekleştirdiği ‘Zeytin Dalı’ harekâtında parantez tam olarak kapanmadı mı?Türkiye ile Rusya’nın Tel Rifat konusunda yürüttükleri...

TÜRKİYE’nin bu yılın başında Afrin’de gerçekleştirdiği ‘Zeytin Dalı’ harekâtında parantez tam olarak kapanmadı mı?

Türkiye ile Rusya’nın Tel Rifat konusunda yürüttükleri müzakerelerde henüz bir mutabakata varamadıklarına bakılırsa kapanmış değil.

Dünkü yazımızda konu ettiğimiz Tel Rifat, Afrin’in doğu sınırında, Kilis ile Halep arasındaki karayolunun üstünde, savaş başlamadan önce 20 bin dolayında Sünni nüfusun yaşadığı küçük bir şehir. Bulunduğu yer, Türkiye’nin Halep’e bağlantısı açısından stratejik bir konum kazandırıyor Tel Rifat’a.

Önemli bir diğer nokta, bu şehrin Menbiç ile birlikte, TSK’nın kontrolündeki Afrin ve ona bitişik Fırat Kalkanı bölgesinde PYD/YPG’nin hâlâ varlığını sürdürdüğü son iki bölgeden biri olarak kalmış olması. Menbiç’teki YPG varlığı konusunda ABD ile bir mutabakata varılmış olsa da, Tel Rifat konusunda Rusya ile henüz ortak bir anlayışa gelinebilmiş değil.

Tel Rifat’ın kontrol altına alınması, Afrin harekâtının nihai hedeflerden biri olarak açıklandığı için, burada ucu açık bir durum söz konusu.

***

Bu kentin öyküsü Suriye’de 2011 yılında iç savaşın başlamasının ardından, ertesi yıl muhalif grupların kontrolüne geçmesiyle başladı. 2013 sonuna doğru bu kez IŞİD Tel Rifat’a hâkim oldu, ancak bir süre sonra Suriye muhalefeti içindeki Fetih Tugayları IŞİD’i şehirden çıkardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.111 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 734 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 593 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 447 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 651 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar