Resmi Gazete’den BM Güvenlik Konseyi’nin İdlib oturumuna

GEÇEN cuma günü herkes dikkatlerini Tahran’daki Türkiye-Rusya-İran zirvesinden İdlib konusunda çıkacak sonuca çevirmişken, aynı gün daha sonraki bir saatte New York’ta yine İdlib gündemiyle toplanan...

GEÇEN cuma günü herkes dikkatlerini Tahran’daki Türkiye-Rusya-İran zirvesinden İdlib konusunda çıkacak sonuca çevirmişken, aynı gün daha sonraki bir saatte New York’ta yine İdlib gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’nin aldığı önemli bir karar gündeme geliyor.

New York’taki toplantıya Cenevre’den telekonferans yöntemiyle katılan BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bölgedeki son durumun bir dökümünü yaparak, “İdlib’de kusursuz bir fırtına için bütün unsurlar mevcut” diye konuşuyor.

De Mistura, bununla birlikte sahadaki bazı olumlu gelişmelerden de söz ediyor. İdlib’de silahlı muhalif grupların neredeyse tümünün ağustos başından itibaren Ulusal Kurtuluş Cephesi’ne katıldığını, bunlar arasında geçmişte El Nusra (HTŞ) çatısı altında faaliyet gösteren gruplar da olduğunu anlattıktan sonra şöyle diyor:

Bu bağlamda not etmem gereken bir konu, ağustos ayının sonunda Türkiye’nin Heyet Tahrir el Şam’ı, yani El Nusra’yı bir terör örgütü olarak gördüğünü açık bir şekilde ortaya koymuş olmasıdır.

*

BM Suriye Temsilcisi’nin kastettiği, 31 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış olan “590 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı”dır. Bu kararla Türkiye’nin terörist olarak kabul ettiği örgütlerin listesi güncellenmiştir. Karara ek ‘üç numaralı liste’de El Nusra’nın “kullandığı diğer adlar”ın en başına “Hayat Tahrir al-Sham (HTS)” ifadesi de eklenmiştir.

De Missura, BM Güvenlik Konseyi’ne Türkiye’nin kararından söz ederken “Bu, silahlı gruplara El Nusra’dan ayrılmaları yolunda kuvvetli bir mesaj gönderecektir” diye konuşuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 642 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar