ÖSO’nun kontrolü meselesi

SON zamanlarda en çok dikkatimi çeken haberlerden birine geçenlerde Muharrem Sarıkaya’nın Habertürk’teki köşesinde rastladım. Sarıkaya, Afrin’e giren Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı...

SON zamanlarda en çok dikkatimi çeken haberlerden birine geçenlerde Muharrem Sarıkaya’nın Habertürk’teki köşesinde rastladım. Sarıkaya, Afrin’e giren Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı bazı gruplar arasında yaşanan gerilimi anlatıyordu yazısında.

Yazıya göre, olaylar ÖSO bünyesindeki Hamza Tugayı ile Ahrar El Şarkiye grupları arasında meydana gelmiş. Ahrar El Şarkiye, Hamza Tugayı mensuplarını savaş esiri gibi tutuklayıp kent merkezinden çıkartmış. Neyse ki, Türk yetkililerin araya girip taraflar arasında beş maddelik bir anlaşmanın imzalanmasıyla kriz yatıştırılmış.

*

ÖSO içindeki bazı grupların kontrolü meselesi, Zeytin Dalı harekatının tamamlandığı aşamada ÖSO birliklerinin Afrin şehir merkezine girmeleriyle birlikte uluslararası medyada da yaygın bir konu olarak gündeme geldi. Bu grupların karıştıkları yağmalama olaylarıyla ilgili görüntülerin sosyal medyada yayılması, ne yazık ki olumsuz bir görüntü yarattı.

Bu gruplar üzerinde daha etkili bir denetimin tesis edilmesi ihtiyacı, ivedilikle Ankara’nın gündemine giren bir konu oldu. Basına yansıyan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin harekâtını yürüten İkinci Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’e konunun üzerine gidilmesi konusunda talimat verdi.

Hürriyet’in Parlamento Bürosu Şefi Nuray Babacan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir grup AK Parti milletvekili ile yaptığı toplantıda Şehirde yağma yapıldığına ilişkin iddialar üzerine inisiyatif alıyoruz. Bizdeki fetvacılar gibi orada da fetvacılar ortaya çıkmış. Savaş ganimetlerinin helal olduğu gibi bir fetva verilmiş. Böyle şey olmaz. Komutanı görevlendirdim, gereği yapılacak” dediğini yazdı.

Keza Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da CNN International’da, “Afrin’e giren ÖSO unsurlarının evleri yağmaladığına dair iddiaları ciddiye aldıklarını, bazı grupların verilen emirlere aykırı davranarak bu tür eylemlere girişmiş olabileceğini” belirterek, “konuyla ilgili inceleme başlattıklarını”, “halkın güvenliğini sağlamak için gerekli önlemlerin alınacağını” açıkladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 117 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 456 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 346 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.135 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 737 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar