Orgeneral Ümit Dündar’ın tanıklığı

SON günlerde Afrin’deki ‘Zeytin Dalı’ harekâtı ve Suriye ile ilgili gelişmelerin sıcaklığı nedeniyle 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davalar belli bir tempoda ilerlemesine karşılık kamuoyunda hak ettiği...

SON günlerde Afrin’deki ‘Zeytin Dalı’ harekâtı ve Suriye ile ilgili gelişmelerin sıcaklığı nedeniyle 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davalar belli bir tempoda ilerlemesine karşılık kamuoyunda hak ettiği ilgiyi görmüyor.

Bu cephedeki önemli bir gelişme Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar’ın Ankara’da görülmekte olan Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) ile ilgili darbe davasında tanık olarak ifade vermesiydi.

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) 15 Şubat günü konulan tutanaktan, Orgeneral Dündar’ın 9 Şubat günü Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne giderek, belirlenmiş olan duruşma günü ve saatinde “askeri görevinin bulunduğu için duruşmaya gelmesinin mümkün olmadığını” beyan ettiği ortaya çıktı.

Tutanaktan, Dündar’ın uygun görülürse o gün ifade vermek istediği, mahkeme heyetinin bu talebi kabul ederek “celse açılmasına karar verdiği” anlaşılıyor. Savunmanın bu celseden haberi olmamıştır.

Orgeneral Dündar, ilk andan itibaren darbe girişimine kararlı bir şekilde direnmiş, 15 Temmuz gecesi Kara Kuvvetleri’nin başında kalan en yüksek rütbeli subay olarak darbe karşıtı faaliyetlere emir komuta etmişti.

Dündar, ifadesinde İstanbul’da darbenin başarılı olmayacağının anlaşıldığı zaman dilimini 03.00 gibi veriyor.

İkinci Başkan, ifadesinde ayrıca 00.50 sularında televizyona bağlanıp darbeye karşı olduğunu duyurmasından sonra pek çok askeri yetkilinin kendisiyle temasa geçtiğini anlatıyor.

Orgeneralin şu sözlerinin altını çizebiliriz: “İhtilale teşebbüsün başarı sağlayıp sağlamayacağı henüz belli olmadı(ğı) erken saatlerden itibaren de, ihtilale teşebbüsün başarı sağlamayacağının anlaşıldığı saatlerden sonra da birçok üst rütbeli subay tarafımı aradı.”

Dündar’ın, aramaların bir bölümünün darbenin kırılma noktasının geride kalmasından sonra geldiğini vurgulamış olması dikkat çekicidir.

D...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.126 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 735 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 596 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 447 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 651 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar