Orgeneral Huduti’nin mahkûmiyeti ne anlama geliyor

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamuoyunda en çok ilgi yaratan konulardan biri, 16 Temmuz günü gözaltına alındıktan sonra tutuklanan dönemin İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin durumuydu.Huduti, darbe...

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamuoyunda en çok ilgi yaratan konulardan biri, 16 Temmuz günü gözaltına alındıktan sonra tutuklanan dönemin İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin durumuydu.

Huduti, darbe girişiminden sonra TSK’nın orgeneral kadrosu içinde tutuklanan iki isimden biriydi. Yüksek Askeri Şûra üyesi Akın Öztürk tutuklanan ikinci orgeneraldi.

Orgeneral Huduti, yargılama sürecinde hiçbir zaman FETÖ/PDY üyeliğiyle suçlanmadı. Buna karşılık, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, kendisinin darbe faaliyetine katıldığını iddia etti. Yöneltilen suçlamalardan biri Huduti’nin “darbeci personeli etkisiz hale getirebilecek şartların oluşmasına rağmen etkin ve zamanında karar vermediği” teziydi. Bir diğer delil, darbecilerin görevlendirme belgelerinde adının karşısına “Göreve devam” diye yazılmış olmasıydı. Başsavcılık, Huduti’nin üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Huduti’ye yüklenen suça ilişkin delillerle kendisinin savunmasını karşılaştırmalı olarak tek bir köşe yazısının sınırları içinde değerlendirebilmem mümkün değil. Ancak savunmasının ana dayanağı şudur: Huduti, ordu karargâhının ve nizamiyesinin darbeci askerlerin kontrolüne geçtiği noktadan sonra silahla karşılık vermek yerine onları ikna etmeye çalışarak, bu amaçla müzakere ederek sonuca gitmeyi tercih etmiştir. Bu noktada Malatya Emniyeti’nin darbecilere dönük operasyon yapma talebine de yeşil ışık yakmamıştır.

Orgeneral Huduti, gece boyunca darbeci gruba karşı İkinci Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, emir subayı Binbaşı Sedat Kaya ve iki emir astsubayı ile birlikte hareket etmiştir.

***

Gecenin akışı içinde önemli bir nokta, Huduti’nin emir subayı Binbaşı Sedat Kaya’ya, İkinci Ordu Karargâhı’nda darbenin başını çeken iki tuğgeneral ve bir kurmay albaya ateş etmek için istediği izni vermemesidir. Huduti, gece boyunca “İlk mermiyi biz atmayacağız. Kan dökülmeden halledeceğiz” şeklinde bir tutum almıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 642 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar