MİT’in yeni merkezi ‘kale yerleşkesi’nden izlenimler… MİT Başkanı, sorguladığı Batı paradigması ve Türkiye’nin Batı’daki yeri

Hürriyet yazarı Sedat Ergin bu hafta 'MİT’in yeni merkezi ‘kale yerleşkesi’nden izlenimler… MİT Başkanı, sorguladığı Batı paradigması ve Türkiye’nin Batı’daki yeri' başlıklı yazısını kaleme aldı.

1993-2005 yılları arasında tam 12 yıl süren Hürriyet Ankara Temsilciliği görevim sırasında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın o dönemde Ankara Yenimahalle’de bulunan merkezine birçok kez gittim.

Bu görevde bulunduğum yıllarda teşkilatta müsteşarlık makamında Büyükelçi Sönmez Köksal (1992/1998) ve daha sonra Şenkal Atasagun (1998-2005) oturmaktaydı.

Dolayısıyla, Yenimahalle’nin nasıl bir yer olduğu konusunda az çok bir fikrim var. Zaten Ankara jargonunda eskiden MİT denmez, teşkilat merkezi daha çok “Yenimahalle” diye anılırdı. “Yenimahalle ne der bu işe” diye sormak, “MİT ne der” anlamına gelirdi.

Ancak o zamanlarda çoktan şehrin içinde kaldığı ve yakın çevresinde binalar yükseldiği için herkesin görüş menzili içine giren bir yer haline gelmişti MİT’in buradaki yerleşkesi. Şehir dışına gözlerden uzak bir yere nakledilmesi ihtiyacı daha o zamanlarda kuvvetli bir şekilde ifade ediliyordu.

*

MİT merkezi 2010 yılından sonra 13 yıl süreyle teşkilatın başında bulunan Hakan Fidan döneminde yürütülen bir proje ile 2020 yılında şehir dışına Etimesgut’taki yeni yerleşkesine taşındı. Ben de geçen çarşamba günü teşkilatın kuruluş yıldönümü töreni için aldığım davet çerçevesinde gittiğimde, ilk kez teşkilatın yeni merkezine ayak basmış oldum.

Fiziksel görüntüye ilişkin en çarpıcı gözlemim, yerleşkenin 5.001 dönüme yayılan yüzölçümünün genişliği ile binaların büyüklüğü, hacimleri oldu. Ankara’nın alabildiğine uzanan bozkır arazisi üzerinde merkez yapıyla birlikte çevresinde her birinde farklı bir işlevsel birimin üslenmiş olduğunu anladığım yeni, modern binalar karşınıza çıkıyor. Arazinin yeşille kaplanması çok uzun zaman alacak gibi duruyor.

Tabii yeni yerde Yenimahalle’deki eski MİT merkezinin mütevazı boyutlarının çok üstüne çıkıldığını söylemek mümkün. Benzer şekilde burasının Ankara’da devlete ait diğer yapıların, yerleşkelerin büyük bir bölümünün önüne geçtiğini belirtmek de hata olmaz herhalde.

*

Davet edildiğim ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılıp bir konuşma yaptığı tören MİT’in 97’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenmişti. Birçok meslektaşımı, akademisyeni ve güvenlik-terörörizm uzmanı şahsiyeti bir arada görme imkânını da buldum. Kabine üyelerinin çoğu oradaydı. İktidar cenahından pek çok siyasetçiyi, ayrıca Cumhurbaşkanlığı’ndaki bazı istişare kurullarının üyelerini de görmek mümkündü. Etkinliğin düzenlendiği büyük konferans salonu ağzına kadar doluydu.

Düzenlenen bu etkinlikten MİT’in de kapılarını açarak, kendisini kamuoyuna daha yakından anlatmak istediğini anlıyorum.

*

Törenin beni en çok ilgilendiren kısmı MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın yaptığı konuşma oldu. Konuşma derken, aynı zamanda MİT’in web sitesinde karşınıza çıkan “97’inci Kuruluş Yıldönümü” bölümüne de konmuş olan metni esas alıyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (11) MHP üçüncü parti konumunu koruyor 02 Mayıs 2024 | 479 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (10) MHP’nin 31 Mart’ta aldığı sonuç nasıl ölçülebilir? 01 Mayıs 2024 | 277 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (9) Bursa’da alınan sonucun ilk işareti 2019’da gelmişti 27 Nisan 2024 | 393 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 403 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 500 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar