MİT’in 15 Temmuz istihbaratında yeni ayrıntılar

YENİ Şafak gazetesinin geçen cumartesi günü “İşte O Binbaşının İfadesi” başlığıyla yayımlanan manşet haberi son günlerin önemli gazetecilik olaylarından biriydi. Osman...

YENİ Şafak gazetesinin geçen cumartesi günü “İşte O Binbaşının İfadesi” başlığıyla yayımlanan manşet haberi son günlerin önemli gazetecilik olaylarından biriydi. Osman Ozgan’ın imzasını taşıyan haber, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimiyle ilgili kamuoyunda zihinleri meşgul etmekte olan bazı soruları yeniden tartışmaya açıyor, MİT’in bu girişimi nasıl öğrendiği ve bunun üzerine nasıl bir hareket tarzı izlediğiyle ilgili bazı çarpıcı yeni bilgileri de ilk kez gün ışığına çıkartıyor.

Bu haberin en önemli yönü, darbe hazırlığını 15 Temmuz 2016 tarihinde bizzat MİT’in Yenimahallede’deki merkezine giderek ihbar eden Binbaşı O.K.’nın yaklaşık bir ay sonra 11 Ağustos tarihinde Ankara’da Cumhuriyet Savcılığı’na bu hadiseyle ilgili ifade verdiğinin ortaya çıkmış olması.

Adı O.K. olarak geçen ve ortaokuldan itibaren Gülen cemaati ile irtibatlı olduğunu itiraf eden binbaşının savcılık ifadesinin bugüne dek 15 Temmuz girişimi hakkında hazırlanmış hiçbir iddianamede kullanılmamış olması, meselenin düşündürücü yönlerinden birini oluşturuyor.

İhbarcı binbaşı, 15 Temmuz’dan sonra OHAL çerçevesinde çıkartılan ilk kanun hükmünde kararnamelerden biriyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılmış, ancak bir süre sonra göreve iade edilmiş ve onun ardından MİT’te göreve başlatılmıştı. Kara Havacılık Komutanlığı iddianamesini hazırlayan Savcı Alpaslan Karabay’ın Binbaşı O.K.’nın ifadesini almak için MİT’e yazı yazdığı, ancak bu yazıya yanıt verilmediğini 17 Mayıs tarihinde Cumhuriyet gazetesinde Alican Uludağ’ın haberinden okumuştuk.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.118 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 734 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 593 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 447 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 651 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar