Libya ile anlaşmaların artıları, eksileri

Geçen ay sonunda Libya ile ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına’ ilişkin anlaşma ile aynı zamanda imzalanan ‘Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’, Türkiye’nin son dönemde uluslararası ilişkiler alanında attığı en riskli adımlardan birini oluşturuyor.

En başta vurgulamamız gereken bir nokta, deniz sınırlarına ilişkin anlaşmanın Türk kamuoyunda önemli ölçüde bir konsensus yaratmasına karşılık, bu ölçekte bir konsensusun askeri işbirliği anlaşmasında ortaya çıkmamış olmasıdır.

Hatırlanacaktır, birinci anlaşmanın TBMM’den geçişinde ciddi bir güçlükle karşılaşılmamış, anlaşma geçen 5 Aralık tarihinde TBMM Genel Kurulu’dan HDP dışında grubu olan dört partinin de ‘kabul’ oylarıyla geçmişti. (293 lehte, 13 ret) Bu anlaşmaya getirilen eleştirilerin büyük bir bölümü, daha çok bu hamlenin gecikmiş olduğu görüşü üzerinde yoğunlaşmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 642 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar