Kim kiminle müttefik kim kime düşman

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri yaklaşık üç yıldır kemirmekte olan meselenin temelinde Suriyeli Kürtlerin önemli bir bölümünü temsil eden PYD adındaki örgütün ve bu örgütün...

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri yaklaşık üç yıldır kemirmekte olan meselenin temelinde Suriyeli Kürtlerin önemli bir bölümünü temsil eden PYD adındaki örgütün ve bu örgütün hamisi olan PKK’nın yaptıkları bir hesap yatıyor.

ABD’nin özellikle 2014’ten itibaren Suriye’de önceliğini Beşar Esad yerine İŞİD ile mücadeleye vermesi ve başlangıç döneminde Ankara’nın Obama Yönetimi ile bu alanda işbirliğine gönülsüz davranması karşısında, PYD-PKK ekseni kendisi açısından son derece kritik bir stratejik hamle yapmıştır.

Bu hamle, PYD-PKK ekseninin Suriye’de İŞİD’e savaş açması, bunu yaparken ABD yönetimi karşısında “açık çek” politikasını uygulamaya koymasıdır. Suriyeli Kürtler, ABD’nin taleplerini büyük ölçüde karşılayan, bunu kıyasıya bir ver-al pazarlığına çekmeden yerine getiren çok yakın bir işbirliğine yönelmiştir.

PYD-PKK ekseni, bu politikasıyla ABD yönetiminin, özellikle de sahada muhtelif şekillerde destek aldığı ABD ordusunun sempatisini ve desteğini kazanmıştır. Bu arada, PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’nin kadın askerlerinin köktendinci İŞİD’e karşı savaşa girmeleri Batı dünyasında Suriyeli Kürtlere karşı birden muazzam bir sempati halesinin belirmesine yol açmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 338 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 459 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 741 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar