İtalya seçimlerinden Türkiye’ye

İTALYA’da önceki gün yapılan parlamento seçimleri yabancı aleyhtarlığıyla da desteklenen popülizmin 21. yüzyılın ilk çeyreğinde Avrupa kıtasındaki yükselişine güçlü bir ivme...

İTALYA’da önceki gün yapılan parlamento seçimleri yabancı aleyhtarlığıyla da desteklenen popülizmin 21. yüzyılın ilk çeyreğinde Avrupa kıtasındaki yükselişine güçlü bir ivme veren bir tabloyla sonuçlandı.

Bundan on yıl önce popülist bir söylemle kurulan sistem karşıtı ‘Beş Yıldız Hareketi’nin anlamlı bir oy artışıyla seçmenin neredeyse üçte birinin (yüzde 32) desteğini alarak ülkenin kilit siyasi aktörü haline gelmesi, seçimin en önemli sonucunu oluşturuyor.

Ancak belki bundan daha düşündürücü olan, başlangıçta zengin Kuzey İtalya’nın ayrılmasını/özerkliğini savunan fikirlerle yola koyulmuş olan  aşırı sağ çizgideki ‘Kuzey Ligi Partisi’nin oyların yaklaşık yüzde 17’sini almış olması. Lideri Matteo Salvini’nin güney İtalyalılar için “Kokuyorlar...” gibi aşağılayıcı ifadeler kullanması zihinlerden çıkmış değil. Göçmenlerin sınır dışı edilmesini savunan Salvini, İslam karşıtı çizgisiyle de tanınıyor.

Silvio Berlusconi’nin başında olduğu muhafazakâr ‘Forza İtalia Partisi’ ise bariz bir gerilemeyle yüzde 14 dolayında oy almış durumda. Soyağacı itibarıyla faşist çizgiden gelen ‘İtalya’nın Kardeşleri Partisi’ de yüzde 4.3 dolayında oy aldı.

Sonuçta ‘Kuzey Ligi’, ‘Forza İtalia’, ‘İtalya’nın Kardeşleri’nin diğer küçük desteklerle birlikte seçim için oluşturdukları ‘Sağ İttifak’ oyların toplam 37.2’sini aldı.

Başını sosyal demokrat çizgideki ‘Demokratik Parti’nin çektiği ‘Sol İttifak’ ise oy kaybına uğrayarak ancak yüzde 22.9 dolayında oy alabildi.

Hükümetin kuruluşunun kolay olmayacağı anlaşılıyor. Bu sonuçlar İtalya’yı ciddi bir siyasi istikrarsızlığın beklediğini haber veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 356 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 459 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 742 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar