İran’ın doğalgazı kesmesinden hangi dersleri çıkarmalıyız?

Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin'in bugünkü (29.01.2022)'' İran’ın doğalgazı kesmesinden hangi dersleri çıkarmalıyız?'' başlıklı yazısı.

İran’ın gönderdiği doğalgazı kesmesi Türkiye’nin sanayi tesislerine ve elektrik santrallerine doğalgaz sevkini önemli ölçüde durdurmasına, bu da üretimin ciddi bir şekilde etkilenmesine neden oldu.

Sonuçta elektrik kesintilerinin de devreye girmesiyle birçok organize sanayi bölgesinde, bazı büyük sanayi tesislerinde üretim geçici süreler için durmuştur.

İran kaynaklı sorunun Türkiye’nin üretim kapasitesi ve bu çerçevede Türk ekonomisi üzerinde yol açmakta olduğu kaybın büyüklüğünü bu aşamada ölçebilmek kolay değil. Ancak gelen bütün haberler sıkıntının hafife alınamayacak boyutlarda olduğuna işaret ediyor.

Konu Türkiye ile İran arasında en üst düzeyde gündeme gelmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen çarşamba akşamı katıldığı NTV/STAR ortak yayınında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile cumartesi günkü telefon görüşmelerinde meseleyi açtığını belirterek, muhatabının “Bir arızadan dolayı bu işi şöyle bir 10-15 gün erteleme durumumuz olacak”dediğini aktardı.

Kıbrıs Merit Park Otel Tatilini, Uçak ve Transfer Dahil Avantajlı Fiyatlarla PlanlaTouristicaYerini ayır

Ocak 2022 MTV’si ödenmiş arabalarLetgoŞimdi Keşfet


  by Taboola 
Cumhurbaşkanı, açıklamasında “İran’da da kış şartlarının çok sert olduğunu”hatırlatarak, “Onlar da bundan dolayı bir sıkıntıları olduğunu bana ifade etti ve ‘Yani en kötü şartlarda bir 10 gün burada bir esneme yaparsak bu süreci atlatırız’ dedi” diye anlatıyor.

Erdoğan’ın Reisi ile diyaloğunu aktardığı bu ifadelerinden, sorunun gerisinde İran tarafındaki hem teknik arıza hem de sert kış koşullarının yattığını anlıyoruz.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez de İran’ın 21 Ocak itibarıyla “akışı sıfırladığını”, bunun 10 gün süreceğini bildirdiğini duyurmuştur. Bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşını kesintinin başlamasının hemen ertesi günü, 22 Ocak’ta aramıştır.

İRAN’IN AÇIKLAMALARI İNANDIRICI DEĞİL

Kuşkusuz, İran’ın bu tutumu Türkiye’de sokaktaki vatandaşın zihninde bir dizi sorunun asılı kalmasını tetikleyecektir. İran’ın Türkiye’de tepki yaratacağını göze alarak, başka saiklerle böyle bir adımı attığını düşünmek istemiyoruz. İki ülkenin karşılıklı çıkarlarının büyüklüğü karşısında Tahran’ın doğalgazı bu ölçekte bir siyasi baskı kartı olarak kullanmak istemesinin mantıki izahı güçtür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 643 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar