İdlib dosyası (2): Suriyeli cihatçılar yeni komşularımız oldu

ÇİN Halk Cumhuriyeti neresi, İdlib neresi diye düşünebilirsiniz. Ancak geçenlerde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Şam Büyükelçisi Qi Qianjin’in Esad rejiminin resmi yayın organı ‘Al Vatan’ gazetesine...

ÇİN Halk Cumhuriyeti neresi, İdlib neresi diye düşünebilirsiniz.

Ancak geçenlerde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Şam Büyükelçisi Qi Qianjin’in Esad rejiminin resmi yayın organı ‘Al Vatan’ gazetesine verdiği demece bakarsanız, Pekin’in neden İdlib’le yakından ilgilendiğini anlayabilirsiniz.

Büyükelçi Qianjin, Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içindeki Doğu Türkistan’da kurulan ‘Türkistan İslam Partisi’nin İdlip’te üslenmiş olmasından şikâyetçidir. Büyükelçi, “Suriye ordusunun teröristlere karşı yürüttüğü savaşın Çin halkının da yararına olduğunu” söyleyerek Çin ordusunun da Suriye ordusunun İdlib’deki teröristlerle savaşına “bir şekilde katılmaya istekli olduğunu” belirtiyor.

‘Küresel cihat’ için savaşmak üzere Suriye’ye gelen ve burada El Kaide yanlısı gruplarla birlikte hareket eden ‘Türkistan İslam Partisi’ militanları, Hatay’a sınırdaş İdlib bölgesinde kümelenmiş cihatçı gruplardan yalnızca biridir.

Bugün yeryüzünde kendisini cihatçı olarak tanımlayan ne kadar silahlı örgüt varsa neredeyse hepsinin silahlı Suriye muhalefetine ek olarak İdlib’de sahada bayrak gösterdiğini söylemek mümkündür.

Üstelik Suriye ordusu ve Rusya’nın Suriye’nin diğer bölgelerinde bulunan silahlı muhalif grupların büyük bir bölümünü geride bıraktığımız aylarda İdlib’e sürmelerinin sonucu, Türkiye’nin yanı başındaki bu bölge artık cihatçıların toplanma üssü haline gelmiştir.

Bugün İdlib coğrafyasında varlık gösteren cihatçı örgütleri iki kümede değerlendirmek mümkün. Birinci grupta Türkiye, Rusya ve İran&rsq...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 642 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar