Huduti Paşa darbeci midir?

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili kafamı meşgul eden pek çok sorudan biri, dönemin İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’ye bu silahlı kalkışmada atfedilen roldür. Orgeneral Huduti gerçekten bu darbe girişimine...

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili kafamı meşgul eden pek çok sorudan biri, dönemin İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’ye bu silahlı kalkışmada atfedilen roldür.
Orgeneral Huduti gerçekten bu darbe girişimine katıldı mı? İddianamede ileri sürüldüğü gibi FETÖ’cü darbecilere yardım etti mi? Yoksa 15 Temmuz’dan 16 Temmuz’a uzanan o gece, zaman kazanarak ne olduğunu anlamaya çalışıp buna göre mi pozisyon aldı?
Dün Malatya Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Huduti’nin bir numaralı sanık olarak yer aldığı İkinci Ordu Komutanlığı eksenindeki darbe davasının başlaması, bu dosyayı incelemem için bir vesile oluşturdu. Huduti’nin Başsavcılık’taki ifadesini, iddianamede kendisine yöneltilen suçlamaları ve nihayet dün kendisinin yaptığı üç saatlik savunmayla ilgili haberleri okudum. Sonuçta şu gözlemleri yapabilirim:
Öncelikle, Adem Huduti FETÖ’cü değil. Kendisinin 43 yıllık askerlik kariyerinde bu cemaatle örgütsel hiçbir ilişkisi olmamış. Zaten Savcılık makamı da bu örgütün üyesi olduğu yolunda bir suç isnat etmiyor kendisine. “FETÖ/PDY üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme eylemine uyan” fiillerde bulunmakla suçlanıyor Huduti. Başsavcı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem, buradan hareketle Huduti’nin “cebir ve şiddet kullanarak” A) anayasal düzeni, B) TBMM’yi ve C) hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlarından Türk Ceza Kanunu’nun farklı maddelerince topluca cezalandırılmasını talep ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 371 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 459 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 743 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar