Güvenlik Konseyi kararı nasıl batar?

“BATSIN sizin kararınız...”Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen salı günü partisinin grup konuşmasında BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye ile ilgili ateşkes kararının Doğu...

“BATSIN sizin kararınız...”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen salı günü partisinin grup konuşmasında BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye ile ilgili ateşkes kararının Doğu Guta’da uygulanmaması konusunda sarf ettiği bu tepkisel sözler dış politika söyleminin klasikleri arasına girmeye aday görünüyor.

Doğu Guta’daki gelişmeler yenilir yutulur mu? Acaba Doğu Guta’daki gelişmeler insanlığa sığar ?diye sorduktan sonra ekliyor Cumhurbaşkanı Erdoğan:

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde karar alıyorlar, batsın sizin kararınız... İşleme konmayan kararın insanlık için ne anlamı var? Siz insanlığı aldatıyorsunuz, kandırıyorsunuz. Biz boşu boşuna ‘Dünya beşten büyüktür’ demiyoruz. Anlamı bu...”

Erdoğan’ın bu sözlerini bir dizi eksende değerlendirebiliriz. Birincisi, bu sözler Erdoğan’ın artık kalıplaşmış olan BM Güvenlik Konseyi eleştirilerinin bir tekrarı niteliğinde. Cumhurbaşkanı, yıllardır her vesileyle Güvenlik Konseyi’nin yapısının hakkaniyete uygun olmadığını, Konsey’deki beş daimi üyeye tanınmış olan veto hakkının BM’nin kendisinden beklenen işlevleri yerine getirmesini engellediğini, BM sistemini kilitlediğini vurguluyor.

Cumhurbaşkanı, Doğu Guta vesilesiyle bu hissiyatını bir daha -bu kez çok kuvvetli bir tonda- kayda geçirmiş oluyor.

*

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 362 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 459 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 742 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar