Fırat’ın doğusu BM kürsüsünden nasıl görülüyor

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmanın en dikkat çekici yönlerinden biri, Türkiye’nin askeri operasyonlarını Kuzey...

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmanın en dikkat çekici yönlerinden biri, Türkiye’nin askeri operasyonlarını Kuzey Suriye’nin Fırat’ın doğusunda kalan bölgesine kaydıracağını bütün dünyaya ilan etmiş olmasıdır.

Erdoğan, konuşmasında önce Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde 4 bin kilometrekarelik bir alanı DEAŞ ve PKK-PYD-YPG teröristlerinden temizleyerek Suriye halkı için güvenli ve huzurlu bir yer haline getirdiğini belirtiyor, ardından ekliyor:

Hedefimiz, Münbiç’ten başlayarak Irak sınırına kadar olan Suriye topraklarının tamamını teröristlerden temizlemektir”.

Bu arada, Erdoğan, “stratejik ortaklar”ın, yani isim vermeden ABD’nin burada terör örgütlerine sağladığı desteği de eleştiriyor.

Belli ki, Erdoğan’ın kafasındaki hedef, TSK’nın Özgür Suriye Ordusu ile işbirliği yaparak Afrin ve Fırat Kalkanı gibi harekât alanlarında tesis ettiği ‘güvenli bölgeler’in önümüzdeki dönemde Fırat’ın doğusuna da yayılmasıdır.

*

Bu fikir aslında bir süredir Erdoğan’ın resmi söyleminde zaman zaman kendisini göstermekteydi. Erdoğan, Afrin’deki ‘Zeytin Dalı’ harekâtının geçen mart ayında tamamlanmasından sonra 12 Nisan tarihinde Ankara’da yaptığı bir konuşmada “İnşallah İdlib, Tel Rıfat, Münbiç, Ayn El Arap, Tel Abyad, Rasulayn, Kamışlı taraflarını da güvenli hale getirecek ve tüm Suriyelilerin evlerine, yuvalarına kavuşmalarını sağlayacağız” şeklinde iddialı bir hedef açıklamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 392 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 346 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.132 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 736 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 598 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar