Erdoğan’ın Tel Rifat’ta sözünü ettiği ‘sıkıntı’ ne?

PEK çok insan sorunun varlığından ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Güney Afrika’ya yola çıkarken yaptığı açıklamayla haberdar oldu.“Şu anda Suriye’deki...

PEK çok insan sorunun varlığından ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Güney Afrika’ya yola çıkarken yaptığı açıklamayla haberdar oldu.

“Şu anda Suriye’deki gelişmeler gerek Tel Rifat, gerek Münbiç olsun, bunlar istenilen istikamette henüz gelişmiyor...” dedi Erdoğan, geçen çarşamba günü uçağa binmeden önce.

Cumhurbaşkanı, ertesi gün Johannesburg’da Rusya lideri Vladimir Putin ile görüştü. Cuma akşamı burada gezisini izleyen gazetecilerle sohbet ederken Putin ile görüşmesinin Suriye faslını anlatıyordu ki, sözü yine aynı meseleye getirdi ve şöyle dedi: “Burada Tel Rifat olayı var. O ayrı bir sıkıntı. Bunların aşılmasını, bu konuları da görüşme imkânımız oldu.

İlginçtir ki, Milli Güvenlik Konseyi’nin geçen pazartesi günü yapılan toplantısından sonra yayımlanan bildiride dolaylı bir Tel Rifat mesajı da yer aldı. Buna göre MGK’da “Suriye’de halen terör örgütlerinin etkinlik gösterdiği bölgelerin bir an önce güvenli hale getirilmesine yönelik çalışmalar değerlendirilerek, bu konudaki somut adımların atılmaya başlanacağıbelirtilmişti.

MGK’nın terör örgütlerinin etkin olduğu bölgelerden biri olarak Tel Rifat’ı değerlendirdiği hususunda bir tereddüt yok.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da önceki gün düzenlediği brifingde MGK toplantısı ve Tel Rifat’la ilgili bir soruyu yanıtlarken, “Tel Rifat konusu arada kalan bir konudur. Onun çözülmesi için de özellikle Ruslarla ve İranlılarla temasımız devam ediyor” diye konuştu.

Bütün bu açıklamaları yan yana koyduğumuzda, Türkiye’nin Tel Rifat’ta sıkıntılı bir durum gördüğünü, bu durumun Rusya ile siyasi diyaloğun önemli bir başlığını oluşturduğunu ve aynı zamanda MGK’da ele alınan Suriye’deki sorunlu bölgeler meselesiyle de ilgili olduğunu söylemek mümkün.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 284 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.131 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 735 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 598 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 449 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar