Erdoğan ve DEAŞ’ı Suriye’de ‘hortlatan odak’ meselesi

DÜNYANIN en tehlikeli terör örgütleri listesinde ilk sıralarda yer alan DEAŞ’ın Suriye’de yarattığı tehdit bu örgütün yalnızca kendi iradesi ve çabasının bir sonucu mudur? Yoksa bir...

DÜNYANIN en tehlikeli terör örgütleri listesinde ilk sıralarda yer alan DEAŞ’ın Suriye’de yarattığı tehdit bu örgütün yalnızca kendi iradesi ve çabasının bir sonucu mudur? Yoksa bir “güç odağı”, bölgedeki çıkarları için DEAŞ’ı paravan olarak sahaya mı sürmektedir?

Birinci değil, ikinci şık geçerli ise bu güç odağı kimdir? Odağı ne şekilde teşhis edebiliriz? Adını nasıl koyabiliriz?

Bu sorular, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta salı günkü grup konuşmasıyla birlikte, Suriye ile ilgili tartışmaların gündemine yerleşmiştir. Ciddi yanıtları gerekli kılan sorular bunlar.


Ancak yanıt aramaya başlamadan önce konuşmanın bütünü içindeki bir vurguyu hesaba katmak gerekiyor.

Erdoğan, “Özellikle bölgemiz ve hatta ülkemizle ilgili planları, hevesleri olan herkesin elinin Suriye’nin içinde olduğunu gördük” dedikten sonra, sınır ötesindeki terör örgütlerinin Türkiye’de büyük şehirlerde canlı bomba saldırılarına, sınırda bazı tacizlere yöneldiklerini anlatıyor. Bu ifadesiyle, 2015-2016 yıllarında Türkiye’de meydana gelen büyük terör eylemlerini hatırlatmış oluyor.

Cumhurbaşkanı, 15 Temmuz darbe girişiminin gerisindeki amaçlardan birini de “Türkiye’yi Suriye ve Irak üzerinden yürütülen bir büyük proje karşısında pasif duruma düşürmek” hedefiyle açıklıyor.


AK Parti kurmaylarının başından beri darbenin arkasında ABD’yi gördükleri ve ayrıca darbeyi gerçekleştiren örgütün lideri Fetullah Gülen’in Pensilvanya’da yerleşik olduğu dikkate alındığında, 15 Temmuz’la ilgili bu mesajın adres olarak ABD’ye yöneldiğini tahmin etmek güç değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 620 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 733 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 592 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 447 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 649 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar