Çiğdem Kağıtçıbaşı’na sonsuz şükranlarımızla

DÜN bu topraklardan yetişmiş dünya çapında bir bilim insanına, eşsiz bir insana veda ettik.Prof. Kağıtçıbaşı, psikoloji bilimine evrensel ölçekte katkı yapmış, kültürel psikolojinin...

DÜN bu topraklardan yetişmiş dünya çapında bir bilim insanına, eşsiz bir insana veda ettik.
Prof. Kağıtçıbaşı, psikoloji bilimine evrensel ölçekte katkı yapmış, kültürel psikolojinin dünyadaki öncü isimlerinden biriydi. Özellikle 1970’li yıllara kadar Batı toplumlarına özgü modeller psikoloji bilimine damgasını vururken, Kağıtçıbaşı’nın da aralarında yer aldığı muhtelif ülkelerden bir grup akademisyen yaptıkları çığır açan araştırmalarla bu modellerin dünyadaki farklı kültürlerdeki insanların davranışlarını açıklamakta yeterli olmayacağını ortaya koydular.
Eğer farklı ülkelerdeki insanların davranışlarını anlamak istiyorsak, psikoloji bilimi, bu kültürlere özgü farklılıkları dikkate alan yeni modeller geliştirmek zorundaydı. Bu yönüyle psikoloji bilimine evrensel anlamda bir katkısı, müdahalesi söz konusudur Prof. Kağıtçıbaşı’nın.
* * *
Türkiye’de psikolojinin gelişmesine katkıları ise muhtemelen önümüzdeki yıllarda düzenlenecek bilimsel kongrelere konu olacaktır. Tek Parti döneminde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle 1944 yılında tutuklandıktan sora ülkeyi terk etmek zorunda kalıp ABD’ye yerleşerek sosyal psikolojinin kurucularından biri olarak tarihe geçen Prof. Muzaffer Şerif’ten sonra herhalde Türkiye’de psikolojinin en büyük ikinci ismiydi Çiğdem Kağıtçıbaşı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 586 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 444 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 600 Okunma Dışişleri Bakanı Fidan’ın seçim sahalarındaki profili 06 Nisan 2024 | 453 Okunma Van’daki mazbata krizinin perde arkasını araladığımızda... 04 Nisan 2024 | 1.223 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar