CHP, AK Partili Şentop’a neden teşekkür etti?

PROF. Mustafa Şentop, bundan iki yıl önce Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı kimliğiyle milletvekili dokunulmazlıkları konusunda verdiği bir güvencenin, günün birinde TBMM Başkanvekili olarak Genel Kurul’u yönettiği bir...

PROF. Mustafa Şentop, bundan iki yıl önce Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı kimliğiyle milletvekili dokunulmazlıkları konusunda verdiği bir güvencenin, günün birinde TBMM Başkanvekili olarak Genel Kurul’u yönettiği bir oturumda karşısına çıkacağını o zaman nasıl tahmin edebilirdi ki?

TBMM Genel Kurulu’nun geçen salı günkü ilk oturumunda siyaset sahnesinde çok sık rastlanmayan bir tablo yaşandı. Ana muhalefet partisi, oturumu yönetmekte olan AK Partili Başkanvekili Prof. Mustafa Şentop’a bu sözlerinin arkasında durduğu mealindeki açıklaması nedeniyle teşekkür etti; hatta alkışlar da yükseldi CHP sıralarından.

*

Aslında Meclis oturumu, sıkça, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tahliye edilmesi için yapılan talebi reddetmesinin yol açtığı tepkilerin seslendirilmesiyle geçti. Tam 12 CHP milletvekili, konuşmalarında Berberoğlu’nun tutukluluğunu eleştirdi.

Genel Kurul’da Prof. Şentop’u tartışmanın içine çeken, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun kendisinin 2 Mayıs 2016 tarihinde TBMM Anayasa Komisyonu’nda milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili düzenlemeler görüşülürken yaptığı bir açıklamayı hatırlatması oldu. Şentop, bu açıklamasında, Anayasa’nın 83. maddesi çerçevesinde “Yeniden bir seçim olması halinde seçilenler açısından, dokunulmazlığı kaldırılan dosyalar bakımından, dokunulmazlığın yeniden kazanılacağını” söylemişti.

Gelgelelim, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Şentop’un kanun koyucu adına yaptığı bu açıklamaya itibar etmeyerek, geçen hafta Berberoğlu’nun tutukluluğunun devamına karar verdi.

Tanrıkulu da Şentop’un bu sözlerini hatırlatarak, “Sizin Anayasa Komisyonu Başkanı olarak bu parlamentoda Anayasa koyucunun iradesini ortaya koyduğunuz görüşleriniz var ve bu görüşleri tamamen elinin tersiyle iten bir yargı uygulaması var. O tutanaklara ve sözlere siz sahip çıkın... Yargı şu anda parlamentoyu vesayet altına almış. Burada bu parlamentonun hukukunu korumazsak kimin hukukunu koruyacağız” dedi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.103 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 734 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 593 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 447 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 651 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar